Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали бе домакин на международна научна конференция на тюрските езици

 27 Септември 2010

Вчера, в деня на езиковото разнообразие - 26 септември Кърджали бе домакин на Петата международна научна конференция на тюрските езици. Съорганизатори на проявата бяха СУ "Св. Климент Охридски" , Анкарския университет "Билкент” и община Кърджали. Участваха 81 учени от висши учебни завадения от България, Турция, Азарбейджан, Македония, Косово и Финландия, които представиха научни доклади по различни теми, свързани с изучаването на тюркските езици.
”Наблюдава се засилен интерес към тюркските езици. Доброто им владеене отваря врати към историята на световната цивилизация и историята на Изтока”, заяви доц. Татяна Евтимова, ръководител на катедра „Тюркология и алтаистика” в СУ ”Св. Климент Охридски”.
Подобни конференции се провеждат от 15 години в страни с компактно турско население. Тази година за първи път домакин е България. „Целта е да запознаем учителите по турски език с новите методи на преподаване, използването на мултимедията в часовете, както и някои настъпили промени в граматиката на езика”, каза проф. Расим Йозюрек от университета „Билкент” в Анкара. Той връчи и награда на кмета на Кърджали Хасан Азис - почетен плакет за големия му принос в изучаването на турския език в региона.


 Прочитания: 2033 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign