Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж.Азис връчи почетен знак на графиня Естер дьо Помери

 07 Октомври 2010

Вчера привечер кметът на Кърджали инж. Хасан Азис прие швейцарската графиня Естер дьо Помери, станала известна на голяма част от кърджалийци с името си още през април месец. Тогава тя изпрати, чрез председателя на Международната фондация „България” Яков Джераси 5 тона играчки за кърджалийските деца.
Известната със своята благотворителност в България, пряка наследница на Луи 16, контесата получи от кърджалийския градоначалник почетен знак – герб на община Кърджали, златен, за хуманния и благотворителен жест към най-малките жители на община Кърджали – децата.
При получаването на наградата графиня Естер дьо Помери благодари за оказаната й чест и сподели, че ще продължава и за напред да помага на Кърджали. Тя пое и ангажимент да лобира пред правителството на Швейцария за все по-близки контакти между нейната страна и града ни.
Отношенията на Кърджали с Швейцария датират още от 2004 година и са свързани с Кантон Берн и дарения насочени към МБАЛ и Гражданска защита, подчерта градоначалникът по време на срещата си с графинята.
„Нашата връзка с вас е обвързана с децата, на които вие дарихте играчки през април тази година, и това я прави по детски емоционална. Кърджалийци не познаваха до този момент такова дарение, а децата от детските градини получавайки 5 тона играчки сякаш получиха и 5 тона щастие”, каза още инж. Хасан Азис.
“През 90-те години някои говореха за България като за Швейцария на Балканите. На този етап се доближаваме до това определение само по отношение на природата, а по другите резултати имаме все още много скромни резултати”, сподели с гостенката кметът.
В рамките на срещата той запозна графиня дьо Помери по думите му с „три от най-големите проекти в България”, два от които вече реализирани - Пазарът на производителите и Водното огледало. Както и с този, който тепърва ще бъде реализиран, а именно – парк „Арпезос – Север.
В рамките на визитата си в Кърджали, независимо от вчерашния дъждовен ден, графиня Естер дьо Помери и придружаващите я Яков Джераси председател на Международната фондация “България” и д-р Ханс Мейдър специалист в областта на медицината посетиха Пазарът на производителите, Регионалният историческия музей и болницата, от която графинята остана особено впечатлена.

Още снимки
 Прочитания: 1449 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign