Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Второ предложение за „Почетен гражданин” постъпи в Общинския съвет

 11 Октомври 2010

Втора номинация за получаване на званието „Почетен гражданин на Кърджали” е внесена в канцеларията на Общинския съвет. Тя е за музиканта, диригента и музикалния педагог Петър Филипов. Предложението идва от колектива на вестник „Нов живот”.
„Подкрепяме и номинацията на поета и наш колега Филип Хорозов. Хубаво ще е към галерията от значителни личности с принос за Кърджали да добавим още двама, към чиито кандидатури едва ли може да се намери макар и дребно възражение”, посочват в аргументацията си вестникарите.
Петър Филипов е отдал за културата в Кърджали 57 години. По негова инициатива през 1963 г. е основан Детският струнен оркестър, чийто ръководител продължава да е и в момента.

От 1958 г. преподава кларинет в Детската школа по изкуствата към Дома на културата. Негови ученици са Иво Папазов, Нешко Нешев, джазменът Атанас Стойчев - кларинетист и саксофонист.
От оркестъра, който ръководи Петър Филипов, са излезли музиканти като пианистката Радост Попова и цигуларката Цанка Филипова - концертмайстор на Музикалната академия в София. Негови възпитаници има в Турция, Германия, Нова Зеландия.


 Прочитания: 1350 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти