Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложбата „Архивът Гибсън” гостува в Историческия музей

 19 Октомври 2010

Снощи в историческия музей в Кърджали се откри изложбата на художника-фотограф Иво Хаджимишев „Архивът Гибсън 1912-1913. Завръщане в България – 2009”. Тя е включена в празничната програма за дните на Кърджали и е по инициатива на дружеството „Приятели на САЩ” в града. Фотоси от паметници на културата на територията на Турция, Гърция и Македония, правени по време на научна експедиция на младия по това време учен Богдан Филов, проследяват части от историята на България от времето на Балканската война.
Интересното в случая е, че американското семейство Нели и Роберт Гибсън спонсорират закупуването на стъклените плаки с ценните изображения от колекционери, имащи намерение да ги изнесат извън границите на България и по този начин ги спасяват за българската историческа наука. Колекцията е предоставена на Главното управление по архивите и е достъпна за всеки, който иска да черпи информация от нея, каза Иво хаджимишев.
Снимките, правени по време на научната експедиция на д-р Богдан Филов, са придружени от автентичните бележки на учения. От една от тях научаваме как съпругата на Фердинанд е против джамията в Одрин да бъде превърната в християнска църква по време на Балканската война. Фотографът Иво Хаджимишев каза, че се чувства много свързан с Родопите, защото през 70-те години е придружавал писателя Николай Хайтов по време на работата му по книгата за Капитан Петко войвода.
На откриването на изложбата присъстваха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис , народната представителка Цвета Караянчева и председателката на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова. Пред присъстващите градоначалникът отбеляза, че Кърджали е естественото място на тази проява. Градът влиза в пределите на България, тогава,когато са направени фотосите. Чрез изложбата Кърджали усеща епохата когато е освободен, каза още инж. Азис.


Още снимки
 Прочитания: 1204 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти