Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Президентът Георги Първанов участва във форума „Културните коридори на Балканите”

 20 Октомври 2010

„Темата “Културните коридори на Балканите” е изключително важна навременна и перспективна. Дошло е време да се погледне на темата не само като добри намерения, но и да се навлезе по –навътре в конкретиката на търсенето на решения, които да превърнат тази чудесна идея в реален управленски, икономически и в частност туристически продукт”. Това каза днес в Кърджали президентът Георги Първанов, който изнесе пленарен доклад в рамките на откритата под неговия патронаж Международна конференция “Културните коридори на Балканите”. В рамките на изказването си пред участниците във форума държавният глава акцентува върху идеята, че политическата платформа “културни коридори” е един от най-мащабните политически проекти в Югоизточна Европа след времето на студената война. Изказването му бе продиктувано от съпричастността му към това, което става през последните седем години в тази посока, към диалога между държавните глави в нашия регион, който стартира от Варна и който имаше домакинството на всички страни, които бяха представени на днешната конференция. Според президента никога досега регионът на Балканите не е давал такъв добър пример за политическа воля за развитието на идеята “културни коридори”. Пред участниците той сподели, че тези индикации трябва да бъдат използвани и да не бъдат оставяни само на декларативно ниво, а да се мисли и търси възможност за създаване на мрежа, засягаща развитието на туризма, на културното общуване, на общуването между младите хора на територията на Балканите.
“От политическата доктрина, от визията, трябва да отидем в конкретиката, за да създадем една система на работа между отделните форми за развитието на културните коридори”, каза още държавният глава.
В рамките на международната конференция днес бяха представени над десет доклада от участниците, сред които на проф. Николай Овчаров, на Българската туристическа камара и от представители на гостуващи общини от страната и чужбина. Модератор на първият панел на конференцията бе доц. д-р Марин Нешков, председател на Управителния съвет на Сдружение “Култура и туризъм на Източните Родопи”.
С приветствени думи към всички се обърна и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис като домакин на събитието. Той изказа благодарност към всички уважили събитието и заяви:
“ В навечерието на деня на освобождението на града ни по традиция ние правим равносметка но и обръщаме поглед към бъдещето ни развитие. Ние не трябва да забравяме че Кърджали е не само най-слънчевият град, но и сърцето на Източните Родопи. Днес тук живеят в мир и разбирателство хора от различни етноси и изповядващи различни религии, които го превърнаха в регион на разбирателството и толерантност. От дълбока древност до днес тук се кръстосват пътищата на различени народи и цивилизации, които са ни оставили своето материално и духовно наследство превърнало се в част от нашата култура. Културата е основата, върху която ние градим нашето сътрудничество. Тя е основен движещ фактор за обединяване на нашите усилия за социално икономическото развитие не само на Източните Родопи, но и на целия регион Тракия. Тя може да бъде факторът, който обединява страните от ЕС, защото Тракия е част не само от България, Гърция и Турция, тя е неделима част от Европа и винаги е била медиатор между Изтока и Запада, Севера и Юга.”

Още снимки
 Прочитания: 1537 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти