Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Двама са новите почетни граждани на Кърджали

 21 Октомври 2010

Музикалният педагог и диригент на Детския струнен оркестър Петър Филипов и поетът, журналистът и драматургът Фехим Хорозов са новите почетни граждани на Кърджали. Званието им бе присъдено с решение на Общинския съвет и единодушно гласувано днес на тържествената сесия по случай празника на Кърджали. Отличителен знак „Почетен гражданин на Кърджали” и грамотите връчи кметът инж Хасан Азис.
„Дълбоко съм развълнуван от тази висока за мен награда. Благодаря на ръководството на община Кърджали и на Общинският съвет за решението им да бъда отличен с това звание. Благодаря на екипа на в. „Нов живот”, който ме предложи за номинация. Благодаря на ръководството на Дома на културата, че винаги ми е създавало условия за творческа работа тук на тази сцена, където е моята първата изява през 1953 г. и където работя досега. Благодаря и на публиката, която винаги ме е аплодирала на всички концерти на оркестъра”, каза развълнуван за високото признание П.Филипов.
По –късно той написа в почетната книга:
„Щастлив съм, че имах възможност да живея и работа цели 57 години в слънчевия Кърджали. Тука постигнах успехите си като диригент и музикален педагог. Навсякъде, където съм имал изяви в чужбина, на първо място съм представял град Кърджали. Пожелавам още по – големи успехи на града в областта на културата”.
Званието почетен гражданин на Кърджали, посмъртно получи и големият български поет и журналист Фехим Хорозов, чийто творчески път е свързан изцяло с Кърджали и Източните Родопи. Отличието бе прието от съпругата на Ф. Хорозов, Фикрие Салифова, която сподели пред присъстващите:
” Приемете искрените благодарности на моето семейство за оказаното ни внимание. Аз няма да мога да говоря за Хорозов. Мисля, че всички кърджалийци оценят творчеството му и неговата личност. Една от неговите книги, последната, носеше заглавието “На капчици изтече реката”, самият той изтече като думите”.
Сред носителите на почетното звание „Почетен гражданин” на Кърджали са художниците Даниел Емилианов - Джими, Станка Димитрова, скулпторът Вежди Рашидов, капитан Георги Георгиев (посмъртно), писателят Николай Хайтов, физикът Славей Златев, археологът Николай Овчаров, проф. Владко Панайотов, биоложката Стефана Василева и др.
Целта на званието е да се отдаде заслуженото внимание, признание и гласност на личности, които имат голям принос в обществения живот на общината и са подпомогнали за издигането на авторитета на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1474 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign