Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Национална конференция за 50 годишния юбилей на архива в Кърджали

 22 Октомври 2010

По повод 50-годишния юбилей на отдел “Териториален архив”-Кърджали днес бе проведена Националната научна конференция под надслов “Писмени извори за историята на Източните Родопи”. Форумът бе открит в 11 часа от директора на местния териториален архив Вълчо Златилов, а привествие към участниците отправи Бойко Киряков, зам.-председател на Държавна агенция “Архиви”. Конференцията се провежда под патронажа на проф. д-р Георги Бакалов-председател на ДА “Архиви”-София и кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, а научен ръководител е доц. д-р Александър Гребенаров от Института по история при БАН.
Представени бяха над 20 доклада -“Постиженията и съвременното състояние на комплектуването на писмени извори за историята на Източните Родопи в Териториален архив-Кърджали.”, “80 години земеделска наука в област Кърджали”, “Историческото познание за образователното дело в Източните Родопи”, “Архивни документи за началото и развитието на археологическите разкопки в Кърджали, съхранявани в Териториален архив- Пловдив” и др.
Всички представени доклади от Националната научна конференция “Писмени извори за историята на Източните Родопи” ще бъдат обобщени и издадени в сборник, който до края на годината ще бъде издаден и ще бъде на разположение както на специалистите, работещи в сферата на архивите, така и на широката аудитория.


 Прочитания: 1829 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign