Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали обсъждат устойчивото развитие на региона

 02 Ноември 2010

Субсидия за тютюнопрозводителите повече няма да има. За съжаление обаче има хора,които продължават да не са наясно с политиката на Евросъюза в тази посока. До 2013г. производителите на тютюн ще получават финансови пакети,които да им осигурят средства за преориентиране към други селскостопански дейности, но това вече няма да е под формата на субсидия.
Но производството на тютюн в района на Източните Родопи има бъдеще и хората не трябва да се отказват от тази култура. Това бе основното послание на проведената в Кърджали дискусия с участието на български и чужди експерти.
Представители на Европейската комисия и на големи световни тютюневи концерни се обединиха около становището, че ще продължи търсенето на ориенталските сортове, които се отглеждат и в Източните Родопи. Щом има пазар за тях, ще има и производство, каза Михалис Кастринос, бивш експерт на Генерална дирекция „Земеделие” към Европейската комисия. Той посочи данни за България, според които само за три години производството на ориенталски тютюн се е увеличило от 30 000 на 50 000 тона. Средната цена за производителя у нас е евро и 50 цента за килограм. Участниците в семинара посъветваха стопаните да отглеждат висококачествени сортове тютюн и да намерят добрата пазарна цена. В противен случай трябва да се ориентират към други алтернативни култури. Специалисти от Института по тютюна и тютюневите изделия- Пловдив заявиха, че трябва да се залага не само на нови сортове, но и да се приложат добрите практики за оползотвораване на отпадъчните продукти – стъбла и съцветия, от които може да се произвеждат биобрикети и биодизел и по този начин производителите да получават допълнителни доходи.
В международния семинар взеха участие Михалис Кастринос, бивш експерт в Генерална дирекция ”Земеделие”към ЕК и Джордж Кемприс, директор в Генерална дирекция „Околна среда” към ЕК, евродепутатът проф. Владко Панайотов, кметове на общини, земеделски производители от Кърджалийско и областите Благоевград, Кюстендил, Перник, В. Търново. Присъстваха и представители на тютюневите гиганти „Филип Морис –България” и „Сокотаб- България”.





Още снимки




 Прочитания: 2295 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign