Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Училището в Костино става защитено

 10 Ноември 2010

ОУ “ Иван Вазов” с. Костино, община Кърджали, бе включено в актуализираният списък на защитените училища в страната. Решението за това бе взето на днешното заседание на МС, на което Правителството реши в списъка на защитените училища в страната да бъдат допълнени 13 училища, от които 12 - общински и едно - държавно.
Училището в с. Костино се намира във високо планински район, а разстоянието от областния център до населеното място е над 21 километра. От тази година в училището е и приемащо за ученици на закритото основно училище в с. Охлювец.
ОУ “Иван Вазов” в с.Костино бе предложено на Министъра на образованието за включване в актуализираният списък на защитените училища заедно с училищата в ОУ “Иван Вазов” с. Ненково и ОУ “Христо Ботев” с. Бойно с решение на общински съвет Кърджали от май тази година. Училището в село Ненково вече няколко години запазва статута си на защитено, каквото остава и в момента, но за съжаление предложението за учебното заведение в с. Бойно не бе одобрено.
Според решението на Правителството от днес необходимото допълнително финансиране на предложените с проекта нови училища за периода 15.09.2010 г. до 31.12.2010 г. е в размер на 160 хил.лв. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите за образование в централния бюджет. Със Законопроекта за държавния бюджет за 2011 година за допълнително финансиране на защитените училища за цялата страна са планирани 4 500 хил. лв. в централния бюджет.
По предварителни разчети на МОМН, необходимите средства за осигуряване на допълнително финансиране на предложените с проекта на акт защитени училища, ще бъде в рамките на планираните за 2011 година средства.


 Прочитания: 1878 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign