Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Седем школници от Кърджали номинирани от американска фондация

 10 Ноември 2010

Седем средношколци от Кърджали са включени в предварителните списъци за присъждане на стипендии на изявени ученици от страната на Американската фондация за България.
За област "Чужди езици, хуманитарни науки и изкуства" в списъка на стипендиантите са четирима възпитаници на ГПЧЕ “Христо Ботев”-Ахмед Гюнер Юмер, Владимир Анков Русев, Мария Димитрова Георгиева и Мюжгян Якуб Осман и две ученички от СОУ “П.Р.Славейков”- Валерия Пламенова Георгиева и Емилиа Андрианова Минчева. В предварителния списък за Стипендия 2010/2011 в област Природни науки попадна и още една възпитаничка СОУ “П.Р.Славейков” и това е Гюлбеяз Фахри Ахмед. Окончателните списъци на стипендиантите на Американската фондация за България ще бъдат обявени на 31 ноември.
Американска фондация за България ежегодно отпуска стипендии на талантливи и можещи ученици, отличили се със знания и умения в различни области и такива, които са се изявявяли на национални и международни състезания и олимпиади. Мисията на фондацията е да подкрепя, насърчава и мотивира младите хора на България за по-високи постижения в образованието, естествените и хуманитарните науки, културата и изкуствата. Стипендиантката програма в средното образование е насочена към най-добрите ученици от всички специализирани гимназии в България.
И още едно момиче от Кърджали се пребори за получаване на стипендия, но този път от Образователно-социалният проект “1000 стипендии”. В наскоро обявеното класиране на проекта единствен представител на област Кърджали от одобрените 367 от страната е изявената математичка Джансуа Мюмюн Али от 10а клас на СОУ “П.Р.Славейков”. Тя получава Основната стипендия, която е гръбнакът на проекта и се присъжда на кандидатите, които и в двата кръга на състезанието успяват да представят както своите знания и умения в съответната област, така и широта и богатство на общата култура, аналитичност и критичност. Параметрите на основната стипендия са: 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до Форума на "1000 стипендии".


 Прочитания: 2083 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign