Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Патронен празник на СОУ "Йордан Йовков" - 2010 г.

 11 Ноември 2010

На 9 ноември СОУ „Йордан Йовков”, Кърджали празнува своя патронен празник.
Тази година той беше посветен на 130- годшнината от рождението на големия български класик Йордан Йовков и 53 години от създаването на училището.
Скъпи гости на празника, който започна точно в 10 часа, бяха Емилия Владева-Началник на РИО-Кърджали, Сезгин Бекир- Секретар на община Кърджали, Събина Сюлекчиева -представител на областната администрация, Мариела Попова-Главен експерт в РИО, Людмила Желева-директор на ОУ „Васил Левски” . Видни представители на творческата интелигенция на Кърджали дойдоха да съпреживеят професионалната изява на художника Емил Пенчев, сътворил по повод празника стенописа „Орфей и Евридика” във фоайето на първия етаж. Тържеството започна с тематична презентация за Орфей, включваща фотографии на забележителности от нашия град и околностите, свързани с култа към Орфей.
Водещият, г-н Тенчев прочете мита за Орфей и Евридика и тяхната безсмъртна любов.На екрана продължаваха да оживяват образите на двамата митологични герои, изписани от стари и съвременни художници. Накрая, самите Орфей и Евридика, облечени в бели одежди, под съпровод на лирата, затанцуваха нежен танц. Ученичката Гергана Начева, представи новия стенопис, сътворен специално за празника.
Приветствено слово поднесе директорът на училището г-жа Кюпрюджиева.Тя поздрави гостите и всички присъстващи и разказа за предходната седмица, която премина под мотото”Йовкови дни”, наситена с турнири, конкурси и състезания. В словото си г-жа Кюпрюджиева потърси паралел между Орфей и Йовков, които са свързани чрез човешката нравственост, която и за двамата творци е доминираща. „Орфей е свързан с Йовков и с нас, защото Кърджали е земята на Орфей.”
Г-жа Владева поздрави всички от името на РИО. Тя ни увери , че уважава и цени труда на учителите, които градят бъдещето на нацията. Обърна се и към родителите с призив да бъдат благосклонни към учителите. На децата пожела да превърнат знанието не в цел , а в начин на живот.
Поздравителен адрес от името на Областния управител Ив. Таушанова прочете Събина Сюлекчиева.
Г-н Сезгин Бекир, предаде поздравите на кмета на община Кърджали и лично благодари на всички учители.
Художникът Емил Пенчев, сътворил стенописа „Орфей и Евридика”,
благодари на директорката , че му е дала свобода и възможност да прояви таланта си. Сподели, че е избрал Орфеевия мит, защото в него присъства любовта. Накрая рецитира свое стихотворение, което посвети и подари на училището.
Ученичката Селин Гълъбова изпълни песента”Лудо, младо” в съпровод на китара.
Водещата Гергана Начева покани всички в актовата зала, за да гледат драматизацията „Шибил”, подготвена от г -жа Стефанова в изпълнение на седмокласници. Учениците се представиха като истински артисти, облечени в сценични костюми, те пресъздадоха образите на Шибил и Рада, на бея и Велико кехая.
Тържеството завърши с връчване на наградите на победителите в различните конкурсите на тема „Ако можеха да говорят”. Творбите и имената на победителите можете да намерите в секция „Ние творим” в сайта на училището.

Още снимки
 Прочитания: 2720 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign