Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проблемът “наркотици” подминава Кърджали, засега

 12 Ноември 2010

Кърджали е градът, в които предлагането на наркотици сред учениците е минимално и успоредно с това е градът, в които е най-нисък процента на ученици декларират, че са получили предложение да употребят наркотични вещества. Това сочат данните от представеното днес анкетно проучване за употребата и злоупотребата с наркотични вещества сред 1500 ученика от Кърджали и 350 от Момчилград. Само 8 процента от анкетираните признават, че са склонни да приемат наркотици, 16 процента не са сигурни, а 76 отговарят че не биха опитали.
Данните от анкетното проучване, проведено през 2009г., бяха представени днес на среща в Бизнес инкубатора. На нея присъстваха представители на различни институции, имащи отношение към темата, учители и ученици. Инициатор на представянето бе Общинският съвет по наркотични вещества в Кърджали, а гости на проявата бяха директорът на Националния фокусен център към Националния център по наркомании Момчил Василев и експертите в центъра Антония Панчева и Александър Панайотов.
Срещата бе открита от председателя на Общинският съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир, според когото това, че Кърджали е спокойно място по отношение на наркотиците не би трябвало да ни успокоява, а по-скоро да ни прави по-активни. “Ако не можем да намалим процента на употребя на наркотици, то поне можем да направим така, че той да не расте с нашата превантивна работа”, подчерта г-н Бекир.
Анализът, който бе представен в рамките на срещата днес, засягаше не само на употребата и разпространението на наркотични вещества, но и на алкохол и тютюневи изделия. Според директора на Националния фокусен център към Националния център по наркомании -Момчил Василев от статистическа гледна точка Кърджали се намира на доста безопасно място и въобще не е от много засегнатите градове от проблема наркотици. Въпреки това и тук минимално е отчетено разпространение и употреба на наркотични вещества.
Данните от последното проучване през 2009 година сочат, че сред подрастващите има намаление в употребата на канабис, но затова пък се отчита относително увеличение на употребата изобщо на всички други незаконни наркотични вещества. Отчетено бе, че все по-ниска е възрастовата граница при употребата на алкохол и тютюневи изделия. силно е нараснала бройката на учениците, които употребяват значително количество алкохол за малък период от време. Бе даден пример, че за месец ученик от 8 клас изпива до литър твърд алкохол.
Самите ученици посочват, че причините, които ги карат да посягат към дрогата и алкохола са любопитство и стремеж да се харесат на приятелите и приятелките си.
В края на срещата председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир връчи грамоти на три местни медии, отличени в конкурса “Сърце и слово срещу наркотиците”, проведен през лятото. За системна и с активна гражданска позиция отразяване на проблемите с разпространението и употребата на наркотиците в България, в защита на подрастващото поколение и в помощ на страдащите бяха наградени вестниците “Нов живот”, “Спектър” и “Арда нюз”. Конкурсът е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин и се организира от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.


Още снимки
 Прочитания: 2084 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign