Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът пържи и раздаде мекици за Байрама, целуна ръка на столетница

 15 Ноември 2010

Ден преди големия мюсюлмански празник Курбан Байрам кметицата на крайградското кърджалийско село Опълченци Басрие Хайрула реши да изненада жителите му с нещо много просто. Както повелява традицията тя реши да раздаде мекици на млади и стари, но избра да ги направи сама, разбира се заедно със своя екип от кметството. Разпънаха маса на двора на кметството, запалиха газовия котлон, размесиха тестото и голямото пържене започна. В един момент в двора на кметството се появи и кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. И както си беше с костюма, се включи активно в пърженето. Оказа се, че е майстор, поне така казаха хората, на които той раздаде байрамския продукт, заедно с бонбоните за подслаждане. Заразени от примера му, в пърженето се включиха и журналисти – Валентина Стоева от седмичника „Спектър” и Георги Кулов от сайта „Кърджали БГ”.
Докато нагаждаше мекиците за пържене кметицата Басрие Хайрула сподели пред Радио Кърджали как й е дошло на ум да направи тази Байрамска атракция. А покрай празничния повод я попитахме разбира се и за основните проблеми на селото, които се оказаха свързани с елементи от общата структура на Опълченско. Нямаме достатъчно контейнери за отпадъци и което е по-важно – липсва обратна канализация, беше лаконична кметицата. Тя е подала съответните докладни до администрацията в Кърджали и се надява тези въпроси да се решат в полза на хората.
След като раздаде мекиците, кметът реши да посети и най-възрастния жител на кметство Опълченско – 102-годишната Шукрие Юсеин и да й поиска прошка както се прави по байрама – младите да искат прошка от старите. Всъщност баба Шукрие е родена на 20 март в далечната 1909 година. Макар и на легло тя стана да посрещне градоначалника, а семейството й почерпи с бонбони и мекици.Още снимки
 Прочитания: 2367 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign