Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийска делегация се завърна от посещение в гръцката община Комотини

 16 Декември 2005

На 15 декември кметовете на Комотини-Тасос Вавациклис и на община Кърджали-инж.Хасан Азис откриха официално указателна табела, която се намира на гръцка територия. В състава на българската делегация бяха и заместник кмета на община Кърджали Нурджан Юсеин и секретарят на общинска администрация Сезгин Бекир.Съоръжението указва разстоянието и посоката на бъдещето трасе, което ще свързва двата града. По този начин още веднъж бе потвърдено желанието на двете страни за ускоряване изграждането на прохода Нимфея - Маказа. Кметът на Комотини припомни пред журналисти начолото на строителството, положените усилия от страна на българските и гръцките местни власти, подписването на междуправителствения договор през 1996 година за реализиране на проекта. Г-н Вавациклис не спести и последвалите по-късно пречки, забавили решаването на въпроса, но потвърди позициите на гръцката страна за по-ранно отваряне на пътя Комотини- Кърджали.Предстои провеждането на търг за определяне на изпълнител на проекта от гръцка страна. "От Комотини до 31 пирамида са около 28 км. има осигурено финансиране в размер на 22 милиона евро по европейската програма ИНТЕРРЕК. Прогнозите са, че в средата на следващата година реално може да стартира строителството на пътя.Сега откриваме табела, вярвам, че заедно ще бъдем и на откриването на пътя", каза още кмета на Комотини.
От своя страна сметът на община Кърджали инж. Хасан Азис представи на домакините специално направен снимков материал за строителните дейности, които се правят по отсечката Подкова - Маказа."Това е знаково събитие за мен, защото реализирането на този проект е важно за съживяването на регионите ни, защото предстои заедно да градим нашият европейски дом", каза градоначлникът.Той запозна гръцката страна с останалите два етапа от трасето Подкова - спирка Джебел и спирка Джебел - околовръстен път Кърджали, които трябва да бъдат завършени окончателно през 2009 година.
Указателна табела, каквато беше поставена в Комотини ще бъде монтирана и в Кърджали. На нея ще бъдат изписани посоката и разстоянието от Кърджали до Нимфея и Комотини.


 Прочитания: 2516 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign