Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

СОУ „ Отец Паисий”- гр. Кърджали участва в проект „ Новото тракийско злато, Източни Родопи, 2009- 2014”

 24 Ноември 2010

Седем единадесетокласници от СОУ „Отец Паисий“-Кърджали взеха участие в специализирано обучение „Въведение в професията на планинския водач“, организирано по проект „Новото тракийско злато“ в четири поредни седмици от 28 октомври до 19 ноември 2010.
Програмата засегна основни теми, разделени в 4 модула – Туризъм, Планинарство, Долекарска помощ и Социална психология.
„ Пълният курс на обучение за планински водачи трае 9 месеца и се провежда в София от асоциация „Планини и хора“. Нашето обучение имаше за цел да постави основата при водене на туристически групи в планината. Тъй като проекта има за цел да развие алтернативни форми на туризъм в Източните Родопи, по време на обучението бяха взети под внимание специфичните характеристики на планината и акцентът беше поставен върху развитието на екотуризма.“ - каза Михаела Кирчева – координатор Туризъм по проекта.
Заедно с екскурзоводи с профил „Археологически туризъм“, археолози и водачи „Орнитоложки туризъм“ Паисиевци се учиха да организират и планират преходи, да се справят с екстремни ситуации в планината, да разпознават туристическата маркировка, да преодоляват възникнали конфликти в групата и др.
Програмата и лекторите бяха подбрани със съдействието на Българска асоциация за алтернативен туризъм и туристическа агенция Габи Тур. Всички участници ще получат удостоверения за завършен подготвителен курс.
Mястото на провеждане на обучението беше семеен хотел Трифон Зарезан на язовир Кърджали.
Иван Нечевскси, Георги Добришинов, Христа Кадиева, Станислав Милев, Радослав Петков, Катерина Мишонова- от 11 „в” и София Коджаманова от 11 „а” клас на СОУ “Отец Паисий” години наред се грижат да опазят непокътната красотата на Родопа планина. Загрижени за бъдещето на България и родния край, учениците участват в различни проекти и инициативи- почистване коритото на река Арда, опазване на чаплите и почистване на колонията им, връщане на над 200 костенурки в тяхната естествена среда, преброяване на лешоядите в с. Маджарово, участие в олимпиади по екология и природни науки / представили се с отлични резултати /, почистване улиците на града, дори са автори на филм срещу насилието. Тяхната страст е екотуризма и търсенето на различни девствени кътчета, които да опазят и съхранят за бъдните поколения.


Още снимки
 Прочитания: 1862 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign