Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Побратимихме се с румънска община

 26 Ноември 2010

Днес кметовете на община Кърджали инж.Хасан Азис и на Меджидия, Румъния г-н Мариян Йордаче подписаха договор за побратимяване между двете общини.Това стана в румънския град, където гостува делегация от Кърджали, водена от кмета инж.Азис.
“Подписването на договора за побратимяване е едно забележително събитие, което ще сближи хората от нашите общини и ще подпомогне развитието на досегашните контакти. Години наред фолклорни състави от Меджидия и Кърджали разменят гостувания, участват във фестивали и ни помагат да опознаем взаимно културата и традициите на двете съседни държави България и Румъния.
Аз се надявам след подписването на договора за приятелство сътрудничеството да се разшири и да обхване и други сфери, за да можем да обменяме опит и добри практики в сферата на опазването на културно-историческото наследство, развитието на туризма, образованието, културата, спорта. Установяването на приятелски връзки може да допринесе за създаване на бизнесконтакти и съвместна дейност в различни области.
Кърджали има побратимени общини в САЩ, Русия, Италия, Гърция, Турция. В резултат на различни инициативи в тези общини има знакови места, свързани с Кърджали, както и в Кърджали – свързани с тях, като паркове, улици, сгради. Надявам се в бъдеще и с новата ни побратимена община Меджидия да положим усилия, за да превърнем определени пространства в двата града в символи на нашето приятелство.”, каза след полагането на подписите кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Решението за подписване на договор за сътрудничество и побратимяване между двете общини беше гласувано от ОбС в Кърджали на 28 октомври т.г. През септември решение за побратимяване е било прието от общинските съветници в румънския град.
Кърджали и Меджидия имат контакти в сферата на културата от няколко години. Меджидия е една от общините в област Констанца в Югоизточна Румъния с население 50 000 души. Разширяването на сътрудничеството с община от държава, която стана член на ЕС заедно с България ще допринесе за подобряването на работата ни в различни области на обществено –политическия живот”, посочи на сесията на местния парламент тогава инж. Азис.
Още снимки
 Прочитания: 2045 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign