Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали настоява Перперикон да бъде актуван като държавна собственост

 07 Декември 2010

Днес в община Кърджали се проведе работна среща по инициатива на кмета инж.Хасан Азис, на която се обсъдиха необходимите действия за приключване на стартиралата преди 6 месеца процедура за издаване на акт за държавна собственост на археологически комплекс Перперикон. На срещата присъстваха представители на общината, Областна администрация, Регионален исторически музей, Регионална дирекция на горите и Общинска служба „Земеделие”. Срещата се състоя във връзка с подготовката на проектно предложение, с което Община Кърджали има намерение да кандидатства по ОП „Регионално развитие”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитие на природни, културни и исторически атракции”. Желанието на Общината е главна атракция в този проект да бъде археологическия комплекс Перперикон. Задължително условие на програмата е обектите, включени в предложенията, да имат издадени актове за собственост.
Община Кърджали е сигнализирала преди 1,5 година Областна администрация-Кърджали и съответните министерства за проблема с липсата на документи, удостоверяващи собствеността на паметниците на културата на територията й, което не позволява включването им в проекти по ОП”Регионално развитие” 2007-2013 г. Издаването на актовете за държавна собственост е в правомощията на областния управител.
За първи път в Област Кърджали ще бъде извършено актуване на недвижим паметник на културата с такъв обхват и значение. Прочитания: 1912 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign