Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Възрожденците на „Възрожденци”

 09 Декември 2010

Учениците от школата по история в СОУ „Петко Рачов Славейков” представиха изложба под надслов „Възрожденците на „Възрожденци”. Тя бе осъществена след предложението на МОМН за провеждане на кампания за издирване и събиране на информация за личностите, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в района на училището и оформянето на тази информация в тематични табла.
Десетокласниците с ръководител Димитър Димов проучиха множество варианти и се спряха на идеята да съберат информация за личностите, на които сравнително наскоро бяха кръстени улиците на квартал „Възрожденци”, в който се намира СОУ „П. Р. Славейков”. Чрез карти с цветни указателни стрелки, в рамките на изложбата учениците помагат в ориентацията особено на по-малките, за които все още адресите в квартала се свеждат до номера на блокове, но имената на улиците са неизвестни. По този начин оформените табла дават информация не само за историческите личности, но имат и чисто практическа насоченост, свързана с по-добро ориентиране.
Утре младежите ще внесат предложение в Община Кърджали за текстовете, които да бъдат изписани на указателните табели, особено за новонаименуваните улици. Кампанията продължава и с подготовката на печатно книжно издание, което ще носи същото заглавие като изложбата, с цел славейковци да не забравят не само повелите на своя патрон, но и на останалите възрожденци.


Още снимки
 Прочитания: 2219 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign