Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Гости от побратимената румънска община Меджидия посетиха Кърджали

 16 Декември 2010

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис със своите заместници - инж. Васил Бобеков, инж. Нурджан Юсеин и Елисавета Кехайова, секретарят на общината Сезгин Бекир и председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, приеха гостуващата в Кърджали делегация от побратимената румънска община Меджидия. Тя е водена от заместник-кмета Сорин Тутуяну, а в състава й влизат представители на мюсюлманската и християнската общност там, отецът Стура Георги и имамът Юсеин Ондер, трима директори на училища, началникът на полицията, представители на Националното обединение на турците и татарите в Румъния, общински съветници от местния парламент на Меджидия. Гостите са посетили църквата и джамията, като останали особено впечатлени от килимите, подарени на джамийското настоятелство от експремиера Сергей Станишев, както и от Корана – дар от турския премиер Ердоган. Останали приятно изненадани от големите проекти, които се реализират на територията на Кърджали като Пазара на производителите и Водното огледало. Кърджалийският градоначалник инж. Хасан Азис ги запозна накратко и с проекта за парк Арпезос Север.
Заместник-кметът на Меджидия пък каза, че те имат готовност за реализиране на съвместни проекти, а особен опит в това отношение имали в областта на образованието. Подписването на договора за сътрудничество бе само началото, от тук нататък ни предстои много работа, подчерта Сорин Тутуяну. Тутуяну обяви, че в Меджидия се провеждат два международни фестивала – музикален и на художниците. Покани наши групи и художници да се участват в тях.
Делегацията посети ГПЧЕ “Христо Ботев” и СОУ “П.Р. Славейков”. Очаква се да бъдат подписани договори за сътрудничество между наши и техни учебни заведения. Гостите ще посетят още Историческия музей и Художествената галерия.
Зам.-кметът на Меджидия Сорин Тутуяну и водената от него петнадесетчленна делегация снощи участваха в отбелязването на Денят Ашуре, ознаменуван от голям концерт, организиран от вестник „Заман” и сдружение „Диалог България”.

Още снимки
 Прочитания: 2110 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign