Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дебатът за гаранцията на пазара премина емоционално

 17 Декември 2010

Близо два часа и половина продължи общественото обсъждане, свързано с предложението за даване на общинска гаранция за обезпечаването на дълга на Дружеството „Пазар на производителите” АД към банка „Алианц-България”. То се проведе в голямата зала на Бизнесинкубатора вчера. В дневният ред на обсъждането бяха включени три точки: Информация за Пазар на производителите, касаеща реализираният проект по програма САПАРД, по която докладва зам.-кмета Нурджан Юсеин; Представяне на методика за обезпечаване на гаранцията по реализирания проект за поемане на краткосрочен дълг чрез издаване на банкова гаранция, поясненията по която направи началникът на отдел ФСО към общинска администрация Кърджали Валентин Иванов; и представяне на отчета на дружество „Пазар на производителите” АД от временно изпълняващият длъжността директор Лютви Ахмед.
Залата на Бизнесинкубатора се оказа тясна да побере всички желаещи да се включат в дебата, който за съжаление след 30-тата минута се превърна в говорилня, придружена от крясъци, освирквания, тропане по банките, дюдюкания. Макар присъстващите да бяха над 100 души, за изказвания се записаха предварително само 13. По предварително обявения ред те можеха да говорят по три минути, а отговорите на поставените въпроси получаваха веднага.
Дори и регламента обаче не удържа някои по-емоционални натури да направят дълги изказвания извън посоченото от регламента време. Част от тях бяха против гарантирането с общинска гаранция обезпечаване на дълга на Дружеството „Пазар на производителите” АД към банка „Алианц-България”. Сред тях бяха Васил Герджилов, Живка Ковачева, Огнян Иванов и Яни Янев. Други участници в дискусията подкрепиха даването на съгласие за банковата гаранция. Сред тях бяха Петя Назърова, Бахар Паолова, Ниязи Шакир , Иван Вълчев и Крум Трингов.
На всеки един от поставените въпроси коректно бе отговаряно както от кмета на община Кърджали, така и от неговият заместник Нурджан Юсеин и главният финансист Валентин Иванов. Като цяло обаче по време на дебата темата за гаранцията се измести върху необходимостта за изграждането на тържището в този му вид и на тази му цена. Така и не стана ясно дали има алтернативно мнение различно от това да бъде дадена гаранция.
В края на дискусията като гражданин, записал се предварително за изказване, говори и кметът на общината инж. Хасан Азис. За пореден път той заяви, че настоящият пазар е планиран да отговаря на всички модерни европейски изисквания-за складове, хладилни камери, пакетажни. С отварянето на Маказа тържището ще стане значимо за цяла Югоизточна България подчерта още градоначалникът. А направените изказвания против говорят за безпереспективно мислене и недалновидност за бъдещето на града ни, каза още инж. Азис.

Още снимки
 Прочитания: 3035 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign