Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Арт галерията представя Николай Минчев

 17 Декември 2010

Нова инициатива подхващат от Арт движение КРЪГ в навечерието на Нова година – да представят в Арт галерията различни български градове през погледа на техните творци и чрез концепциите на изкуството. Как изглежда градът като предмет на артизследване и докъде изкуството може да допринесе за разбирането на тенденциите на развитие, в които градът трябва да изиграе своята роля. При отговора на този въпрос от голямо значение е и новото разбиране за „културни паметници”. През 19 и 20 век само отделни забележителни постройки се определят като “паметници” и се пазят като такива. Днес вече това понятие активно се разширява и обхваща градската среда като цяло – улици, квартали, дори цели селища. Започват да бъдат съхранявани и реставрирани комплекси от сгради, които са представителни за определена минала епоха, без да са забележителни с нещо друго. Изкуството има предимството да „влезе” в тях първо, разпознавайки ги като живи художествени пространства.
Първи в списъка на новата инициатива на КРЪГ е Пловдив, представен с авторска фотоизложба под заглавие „В нея”, която бе представена тази вечер в Кърджали. Фотоизложбата съчетава архивни снимки на стари сгради от някогашния град, претърпял много исторически трансформации под различни имена – Евмолпиас при траките, Филипопол при Филип Македонски, Тримонциум при римляните, Пълдин при славяните, Филибе през османотурския период. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, съвременник на Троя и Микена. Съществува от 8000 години, а е град от 3000 години – от времето на Троянската война.
Фотоконцепцията на пловдивчанина Николай Минчев показва Чифте Баня през обектива на изследаветелската фотография. „Чифте хамам” е стара турска баня, построена през XVI в., паметник на културата. Нарича се Чифте (Двойка), защото има мъжко и женско отделение, което е било рядкост по времето на строежа, а и много след това. Тя е истинско огледало на различни епохи и култури – при градежа й са използвани камъни, обработвани през римско време, но иззети от руините на околни сгради и крепостни стени от времето на Филип Македонски. Орнаменти от тогава още се виждат върху еднометровите зидове. По вътрешните стени се разчитат вдълбани надписи и конструктивни чертежи на самата сграда, както и средновековна стенопис с флорални и геометрични орнаменти. В средата на мъжката част е имало кръгъл фонтан, който си личи и днес. Всички помещения са с куполи, в които са изрязани отвори за светлина. През май 1995 г. по идея на пловдивски бизнесмен и със съдействието на пловдивски художници от тогавашната група „Ръб” в Чифте баня се провежда за първи път в България „Седмица на модерното изкуство”. Така се ражда идеята сградата да се превърне в първия в България Център за съвременно изкуство, наречен „Баня Старинна”, който функционира и до днес. Всяка година „в нея” се провежда „Седмицата на съвременното изкуство”.
Николай Минчев е автор с дългогодишна фотографска практика. Той е един от първите, влезли в Баня Старинна преди 15 години. Успял е да документира цикъла на промените в нея – следите от пожара в мъжката зала на хамама, реставрационните дейности и частичните преустройства на превръщането й в център за изкуства. В кадър са уловени десетки странни детайли, нестандартни перспективи и необикновени ракурси към тайните на хамама, почти невидими за окото. Николай Минчев пристъпва като откривател в света на архитектурния паметник и по един прецизен начин го превръща в мащабна пластична композиция, илюстрация на времето, гледано наобратно.
Архивни снимки и текстове от други архитектурни паметници в Пловдив също могат да се видят в Арт галерията от тази вечер.
Първата акция от цикъла „Градове и култури”, посветена на Пловдив, ще продължи на с представяне на книгата-изследване „От Гюлистан до Москва, исторически договори за съдбата на Армения”, на 6 януари, в чест на Арменската Коледа.

Още снимки
 Прочитания: 2475 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign