Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предупреждение за времето

 17 Декември 2010

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
за времето на 18.12.2010 г.
По данни на Метеорологичния център на ВВС за 18.12.2010 г.:
Сутринта слаби превалявания от сняг над Западна България През деня под 1500 м.н.в. – процес на снеготопене. Вечерта над крайните северни райони от страната и Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през нощта в Северозападна България ще преминават в сняг – опасност от поледица. Очаквано количество на валежа между 3 и 8л/кв.м, над Северозападна България между 10 и 20л/кв.м.
Вятър: от юг-югозапад 5-8м/с, северно от планинските била и в Източна България 10-15м/с, там с отделни пулсове до 18-22м/с. Късно вечерта вятърът в Северозападна и Северна България ще се ориентира от запад-северозапад 5-8м/с.

Как да действаме при снеговалеж и заледявания?
• При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
• Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
• Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
• Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР и телефон 112.
• В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
• Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
• Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
• В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.


 Прочитания: 1997 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign