Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Подписаха договора за парк Арпезос-Север

 18 Януари 2011

Днес, на връх Атанасов ден, в зала 407 на общинска администрация, се подписа договор за строителството на най-големия парк в България, а вероятно и на Балканите, парк „Арпезос Север”. Кметът на общината инж. Хасан Азис сложи подписа си под Договорът за строителството на супермодерното урбанистично съоръжение с димитровградската фирма Ти Ви Би в присъствието на областния управител Иванка Таушанова, общински съветници, архитекти и строители. Тук бяха и ландшафтният архитектът - автор на проекта Ганчо Бакалов, изпълнителният директор на фирмата-изпълнител на проекта Тодор Бояджиев.
Проектът е на стойност 10 милиона лева и трябва да бъде завършен на 21 октомври 2011 година, а на 5 февруари ще бъде направена първа копка.
„Няма да бъде пресилено ако кажем, че днес е един от историческите дни за Кърджали, защото е свързан с започването на един от очакваните от поколения кърджалийци проект за изграждането на парка.”, каза кметът инж. Хасан Азис. Той припомни, че върху него се работи вече шеста година - от началото на 2006-а, а е гордост за ръководството на община Кърджали тъй като по ОП Регионално развитие от 86 общини кърджалийската се оказва единствената с готов технически проект за изграждането на парк.
„Продължаваме да поставяме рекорди във връзка с реализирането на големи и необходими проекти за Кърджали. Защото парк „Арпезос-Север” в настоящият момент е най-големия новостроящ се в момента парк в страната, а и на Балканите. Също така знаете , че община Кърджали е третата община в страната с най-голям брой реализирани проекти по фондовете на ЕС”. Това каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис след подписването на договора и подчерта, че с реализирането на проекта се изпълняват посланията на кмета и общинският съвет да превърнат Кърджали в европейското лице и бъдеще на България.
Кметът на Кърджали отново препотвърди намерението си на обекта в парка да има специален фургон, където той ще прекарва по-голямата част от времето си. Той се обърна към фирмата изпълнител като изрази надежда, че във строителството ще вземат участие и местни фирми подизпълнители.
Изпълнителният директор на фирмата-строител Ти Ви Би Тодор Бояджиев се ангажира да изпълни качествено и в срок „това огромно начинание”. Проектът ще бъде изпълнен в указания срок – тоест до 21 октомври 2011 година. Това обеща самият г-н Бояджиев.
Според областния управител Иванка Таушанова, парк „Арпезос Север” е очакван от поколения кърджалийци, които сами посочили мястото му, където преди това се помещаваха казармите. „Градът ни се нуждае от зелени площи, от пространство, в което хората ще намерят кътче за отдих и нека наистина да си пожелаем в този парк да има повече деца, чийто гласове да го огласяват, повече майки с колички да остават младите хора тук и тази подобрена градска среда да кара жителите на Кърджали да остават тук, въпреки трудностите и да не напускат нашия град”, каза Иванка Таушанова, която пожела успех на строителите и проектантите.
Своята благословия на делото дадоха и двама духовни водачи отец Петър Гарена и Бейхан Ахмед.
„Случайно или не днес е Атанасов ден. Вярваме че с настъпването на пролетта ще изгрее слънце и на нашата улица. Ние ще се молим за това, градът чрез реката и парка да придобие един европейски вид.”, каза отец Петър.
Пред присъстващите говориха и ландшафтният архитект на парка Ганчо Бакалов и главния архитект на община Кърджали Петя Назърова, които също пожелаха успех на начинанието и изтъкнаха ,че през последните 20 години това е първия по мащабите си парк, който се строи в България.

Още снимки
 Прочитания: 2506 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign