Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предупреждение

 21 Януари 2011

По данни на Метеорологичния център на ВВС за 22.01.2011 г.:

Над северозападната половина от страната ще превалява дъжд и сняг, който вечерта ще преминава в сняг. Има условия за заледявания. Над крайните северозападни райони валежът ще е от сняг и там ще се образува снежна покривка с дебелина около 5 см. Над останалите райони валежът ще е от дъжд. Очаквано количество на валежа между 5 и 10 л/кв.м, в планинските райони между 10 и 20 л/кв.м. Вятърът ще бъде от североизток-изток 4-7 м/с, в крайните северни райони до 7-10 м/с. Видимостта ще бъде намалена от валеж, а в проходите силно намалена от валеж и мъгла.
Минимални температури: в северозападната половина от страната между -3 и 2 градуса, в югоизточната половина от страната между 0 и 5 градуса.
Максимални температури: в северозападната половина от страната между -2 и 3 градуса, в югоизточната половина от страната между 4 и 9 градуса.


Как да действаме ?
• При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
• Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
• Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
• Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на телефон 112. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
• В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
• Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
• Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
• В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.


 Прочитания: 1987 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign