Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С десет на сто се вдига такса смет за гражданите на община Кърджали

 27 Януари 2011

От първи март ще започне плащането на данък сгради и такса смет за 2011 година, съобщи Соня Табакова, ръководител на отдел „Местни данъци и такси” в община Кърджали. До тази дата жителите на община Кърджали могат да заплащат само стари задължения, допълни тя.
Тази година се запазва размерът на данък сгради, няма промяна в данъците за превозните средства, нито в патентния данък. С решение на общински съвет Кърджали бе гласувано увеличение на промилите за такса смет. Така промилите за жилища на кърджалийци се вдигнат от 1,0 на 1,1 на 1000 лева данъчна оценка.
„Ако през миналата година собственик на панелен апартамент е плащал 28 лв., то през тази година ще заплати 31 лв такса смет. За централна градска част, ако собственик на жилище от 100 кв.м. с данъчна оценка 70 000 лева е плащал до сега 70 лв. то през тази година сумата ще бъде 77лв.”, илюстрира с пример шефката на общинския отдел за местните данъци и такси Соня Табакова. Повишението за нежилищни имоти на физически лица е от 4,1 на 4,5 промила, а за юридически лица от 9,2 на 10 промила. Промяната е минимална, тъй като чрез това увеличение ще бъдат осигурени средства за задължителните отчисления към РИОСВ, каза Соня Табакова.
Съгласно промените в Закона за местни данъци и такси настъпват промени и в сроковете за плащане на местните данъци и такси. Новите срокове са от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на съответната година. Запазва се 5% отстъпка за предплатилите през месец март и месец април.
И преди и сега некоректните платци ще трябва да заплащат данъците си с лихвата за просрочения период. При по-дълъг период на закъснение ще се пристъпва към принудителното събиране на дължимото чрез публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, а от тази година те могат да бъдат давани и на частни съдебни изпълнители.
От 2011-а в звено “Местни данъци и такси” ще се събира и така наречения туристически данък. С решение на общински съвет Кърджали бе прието за нощувка в хотелите първа категория данъка да бъде в размер на 20 ст. на легло. За всяка следваща категория туристическия данък нарасва пропорционално с 20 стотинки, като за хотел с 5 звезди той е 1 лев. Приетите размери са във възможностите на всички работещи в туристическия бранш, коментира стойностите на новия данък Соня Табакова.


 Прочитания: 3612 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign