Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

РБ"Н.Вапцаров" Кърджали с достъп до интернет чрез "Глоб@лни библиотеки"

 27 Януари 2011

Читатели на Регионална библиотека „Никола Вапцаров” Кърджали вече могат да ползват 1 час безплатен Интернет. Всеки работен ден посетитителите имат свободен достъп в мрежата чрез новите компютри, с които са оборудвани читалните. За цялата област по Програма „Глобални библиотеки- България”/първи етап/ са доставени общо 81 компютъра, 11 мултифункционални устройства, 4 лаптопа и 11 мултимедиини проектора. Комплектите включват още модерни копирни машини „3 в 1” – принтер, скенер и ксерокс. В община Кърджали няколко читалищни библиотеки са включени по тази програма- НЧ „Родопски фар” кв. Гледка, НЧ” Огнище” с. Стремци и др.
Тази нова придобивка ще помогне повече жители от общината да влязат в читалищните библиотеки, за да потърсят информация и знания както в мрежата, така и в богатите книжни фондове. Програмата „Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество, съобщи Ивета Филипова от РБ ”Н. Вапцаров, координатор по програмата за област Кърджали.
Програмата е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс.Водеща организация по проекта е Министерство на културата, партньори са Националното сдружение на общините, министерството на транспорта и информационните технологии, Българска библиотечно-информационна асоциация и Програма на ООН за развитие.

Още снимки
 Прочитания: 2262 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign