Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Екоминистерството дава две седмици на ОЦК да вземе мерки

 28 Януари 2011

Ако в рамките на две седмици собственикът на ОЦК-Кърджали не вземе необходимите мерки за ограничаване на замърсяванията така, че да не се допускат превишенията на нормите, ще се наложи една част от предприятието – оловното производство, да преустанови дейността си до намиране на решение. Решението за това бе оповестено от министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя и колегите й Тотю Младенов и Трайчо Трайков участваха в разширено заседание на отрасловия съвет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
За да огласи решението си екоминистърът се позова на данните от автоматичната измервателна станция „Студен кладенец” в Кърджали за периода от 2009-а до първите 25 дни на тази година за средно часовата и средно годишната норма по европейското и по българското законодателство.
Изнесените данни сочат, че през 2009 година средночасовата норма за серен диоксид е била превишена общо 203 пъти при допустими 24 пъти през годината. През 2010 година превишенията са 88 или с 64 повече от допустимите, а само от началото на тази година те вече са 14.
„Направихме компромис преди година, предприятието предложи мерки. Чакахме през цялата 2010 г. но нищо не се случи. Ако не се предприемат спешни мерки от ръководството, ще спрем агломерацията в оловно производство до изграждането на нов завод”, категорична бе министър Караджова.
В рамките на заседанието бе изслушан и собственикът на ОЦК Валентин Захариев, който за пореден път обеща да бъдат реализирани обещаните от него инвестиции за нов цинков и оловен завод. Това обаче нямало да стане по рано – за цинковия – от 2012-а и за оловния до 2013 година. По думите на Захариев, ръководството на завода правело всичко възможно да намали вредните емисии от серен диоксид, олово и кадмий.
В разширено заседание на отрасловият съвет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма днес участваха и двамата заместник-кметове на община Кърджали - Нурджан Юсеин и Васил Бобеков, председателят и зам.-председателят на общински съвет Кърджали Сейфи Неджиб и Бахар Палова и общински съветници.
Община Кърджали не веднъж е алармирала за превишенията на серен диоксид в атмосферния въздух над града. В този смисъл безпрецедентен бе и протестът на общинските съветници миналата година през март. Тогава всичките 38 съветници от местния парламент в Кърджали и общинското ръководство излязоха на мълчалив протест пред вратите на Оловно-цинков комплекс (ОЦК) срещу продължаващото замърсяване на околната среда с тежки метали от страна на завода.


 Прочитания: 2472 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign