Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Хасан Азис: Протестът на майките срещу ОЦК е справедлив, подкрепям го

 30 Януари 2011

Днес майки от Кърджали излезнаха на мълчалив протест пред сградата на общината, който премина под надслов "Аз искам да дишам".
„Ако до последния ден на февруари проблемът с обгазяванията на Кърджали от ОЦК не бъде решен, майките решихме да преминем към гражданско неподчинение – ще блокираме кръстовището към Веселчане от където минава пътя към Маказа”. Това каза организаторката на днешния протест на майките срещу честото обгазяване на Кърджали от ОЦК Маргарита Павлова. За да подкрепят майките, пред сградата на общината бяха дошли още областният управител Иванка Таушанова, народният представител Цвета Караянчева, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, общински съветници от всички политически групи в местния парламент, граждани.

„Алармирали сме всички възможни институции, но въпросът с обгазяванията не се решава, затова този протест на кърджалийските майки е много важен за нас като общинско ръководство”, каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му този протест показва наличието на гражданско общество в Кърджали, което е много чувствително към проблеми като този, какъвто е чистотата на атмосферния въздух, както и съпричастно си към усилията на общината да реши проблема с ОЦК. Протестът на майките от Кърджали срещу ОЦК е справедлив, подкрепям го, каза кметът.

„Ако г-н Захариев до 2 седмици не даде ясни и точни правила, какво ще направи, за да не се нарушават българските и европейски норми, оловно производство ще се затвори”, категорична беше народната представителка Цвета Караянчева. Тя припомни ,че в продължение на година и половина собственикът на ОЦК Валентин Захариев е имал възможност да направи инвестицията или поне първите й стъпки. „Изумена съм, че за толкова време нищо не е направено. И не е нормално да се извиват ръцете и на изпълнителната власт и на хората, които живеят тук като се плашат с уволнения. Алтерантива на хората ще намерим”, каза Караянчева по повод изявлението на собственика на Интертръст, че е готов още в понеделник да уволни 400 човека от завода, ако продължавал институционалния натиск върху него.

Още снимки
 Прочитания: 2276 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign