Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фашинг карнавал в ГПЧЕ „Христо Ботев”

 02 Март 2011

Вчера в Актовата зала на ГПЧЕ „Христо Ботев” се проведе превърналият се вече в традиция фашинг карнавал, организиран от учителите и учениците от немските паралелки на випуск 8 клас. Точно в 14 часа "изпълзяха" главните герои в карнавала. "Вещици", "демони", "шутове" и "клоуни" бяха основните участници в тазгодишната фиеста. Идеята на традиционния празник за учениците от Езиковата гимназия е повече усмивки, еуфория и вълшебна атмосфера, съчетани със странознание и опознаване на чуждите традиции и обичаи. По света "Фашингът" е терен за изява на талантливи млади хора с въображение, които желаят да представят разнообразни начини за забавление. Версията на осмокласниците представляваше невероятна комбинация от забавления, интересни номинации и уникални карнавални костюми. Десет състезателни игри „Танцуващият стол”, „Йогурт”, „ С нож и вилица”, „Брецел”, „По праведния път”, „Орехи”, „Във въздуха”, „Мумия”, „Вкусотия” и „Балони” бяха причината за настроението, усмивките и нескрита конкуренцията между възпитаниците на трите немски паралелки. Безспорните хитове на деня станаха песните „Meine Oma fährt im Hühnerstall Motorrad” и “Die Affen rasen durch den Wald”.
В края на партито учителите пожелаха на възпитаниците си да запазят духа на празника и през следващите години като очаквано събитие, продължаващо традицията гимназията да е част от европейското културно пространство.
В действителност "Фашингът" е карнавал, характерен за Германия и редица други католически държави. Той се празнува всяка година през месец февруари и представлява кулминация на серия празници започващи още през ноември. Празникът е традиция, свързана с веселие, маскаради и началото на Великите пости на Пепелна сряда. След края на празника започват и самите пости, така "Фашингът" се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник.


 Прочитания: 2482 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign