Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци почетоха загиналите за свободата на България

 03 Март 2011

Стотици кърджалийци се включиха в тържествата по случай 133-години от Освобождението на България въпреки студеното и снежно време на 3 март. Честванията започнаха с отдаване на почит пред Паметника на Руския войн, след което по централния булевард на града в шествие преминаха знаменните групи и представителните ученически блокове. По традиция шествието бе водено от ботевските гвардейци. За първи път на този трети март, в редиците им дефилираха и четири момичета.
Точно в 12 часа пред паметника на Освободителите гвардейците изпълниха новия си танц по патриотичната песен с модерен аранжимент „Белият конник” на група „Елит”, след което застанаха на почетна стража.
В знак на признателност пред саможертвата и героизма на всички, отдали живота си за свободата и обединението на родината, венци и цветя бяха поднесени от името на кмета инж. Хасан Азис, на евродепутата проф. Владко Панайотов, на народните представители от ГЕРБ Цвета Караянчева и от БСП Димчо Михалевски, на областния управител Иванка Таушанова, на председателя на Общинския съвет Сейфи Неджиб, на омбудсмана на общината Хакиф Емин. Признателност засвидетелстваха и институции - Областната дирекция на МВР, Областното управление по пожарна безопасност и защита на населението, Специализираните полицейски сили, Военния клуб, Съюза на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите, Окръжната следствена служба, Окръжната прокуратура. Цветя и венци поднесоха също ученици от доста училища от града, от името на партиите ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС и политическа партия „Атака” и много други организации.
Гости на празника бяха народният представител Цвета Караянчева, областният управител Иванка Таушанова, кметът Хасан Азис, обмудсманът Хакиф Емин, председателят на ОбС Сейфи Неджиб, енорийският свещеник отец Петър Гарена и директорът на Областната дирекция на МВР Валери Баранов.
С минута мълчание всички почетоха саможертвата на хилядите герой, а кметът на община Кърджали произнесе слово по случай националния празник. В него инж. Азис подчерта, че за всички 3 март е въплъщение на голямата политическа крачка, която срути стената между България и Европа. Той припомни, че по нашите земи има 67 512 гроба на руски офицери и войници и пред тях ние трябва с признателност да свеждаме чела. Направи връзката със съвремието като каза, че 3 март ще има притегателна сила за децата ни само ако има кръвна историческа връзка между това, което тачим, и това, което сме.
След официалната част мажоретките от СОУ „Отец Паисий” изиграха танц по Дунавското хоро на Дико Илиев, а празникът завърши с музикална програма на състави от Дома на културата в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2258 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign