Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали посрещна 220 млади борци от 33 клуба

 07 Март 2011

След 23 годишно прекъсване Кърджали отново бе домакин на държавното лично първенство по свободна борба за деца. Лично президентът на БФБ Валентин Йорданов лобира Кърджали да приеме първенството при най-малките.Турнирът се проведе със съдействието на Българската федерация по борба, Община Кърджали и Клуба по борба с. Стремци. В продължение на два дни / 5 и 6 март/ в зала „Арпезос” мериха сили 220 състезатели на възраст от 11 - 13 г от 33 клуба. Сред тях местният СК „Крепост”и клубове от Раднево, Асеновград, Разград, Търговище, Русе, Благоевград, Варна, Силистра и др.
Зала „Арпезос” бе препълнена до краен предел с гости не само от областта, но и от различни части на страната. „С успехите си в спорта Кърджали е извоювал правото да посрещне участници от държавното първенство по свободна борба”, каза при откриването на турнира кметът инж.Хасан Азис. Той и неговите заместници проследиха срещите и през двата дни на шампионата.
Схватките на малките борци се провеждаха на два тепиха. Единият - чисто нов, с олимпийски размери, бе донесен от Бурса със съдействието на бившия европейски и световен шампион от Кърджали Исмаил Хюсеинов, който в момента живее там. ”Радвам се на пълната зала и на талантливите деца. Пожелавам оттук да тръгнат големите шампиони на България в този спорт, който има традиции в Кърджали”, каза известният спортист. Неговото желание е след първенството тепихът да остане за ползване на борците от с.Стремци.
По думите на техническия директор на Българската федерация по борба Тодор Тодоров, главния съдия Димо Христов и треньори на гостуващите клубове турнирът е организиран много добре и в следващите години на Кърджали може да се повери домакинството на още по-големи състезания. Отборът по борба „Крепост”–с.Стремци спечели три медала на републиканското първенство за деца. Златото взе Касим Бирол Касим в категорията до 53 кг. Със сребро се окичи Мустафа Юзкан Фаик, а Тургут Бехчет Тургут взе бронз. Успехът на младите ни борци е безспорен.Те се справиха с конкуренцията на школи на настоящи и бивши спортни училища, коментираха специалисти. Младите борци показаха завидни физически данни. Само малко техника не им достигна за да грабнат повече златни медали. Според президента на „Крепост”с.Стремци Вилятин Вели общо са били проведени над 270 срещи. Само първия ден те са били 167.
Още снимки
 Прочитания: 3058 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign