Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Един милион лева получи „чудото” Перперикон

 10 Март 2011

По 1 милион лева получиха скалния град Перперикон и тракийското светилище Татул на 9 март на официална церемония в Националния исторически музей в столицата. Чекът за Перперикон бе връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма на областния управител Иванка Таушанова и кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Кметът на Момчилград пък получи чека от министъра на културата Вежди Рашидов.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис благодари на вестник „Стандарт” за инициативата и на всички, подкрепили Перперикон в електронното гласуване. „Сигурен съм, че всеки ден в Кърджали се случват чудеса. Ние отдавна сме повярвали в чудото Перперикон, а сега видяхме, че и другите вярват в него. По-важната задача от тук нататък е да развиваме културно- историческия туризъм и да направим обектите достъпни както за кърджалийци, така и за гостите от цял свят”, каза градоначалникът.
В изказването си при приемането на чека областният управител Иванка Таушанова заяви, че не случайно две от чудесата на България са именно в Родопите, защото тя е свещената планина на траките. „Каквито и проекти да направим, ние не биваме да забравяме хората и те да усетят паметниците на културата по-близко до себе си”, подчерта губернаторът на Кърджали.
9 март да се превърне в Деня на чудесата на България. Такава идея беше представена в началото на церемонията с награждаването на победителите в конкурса на вестник "Стандарт". Бляскавото събитие се състоя под патронажа на премиера Бойко Борисов. Точно в 19 ч. снощи министри, депутати, членове на Европарламента, крупни бизнесмени, шефове на медии, посланици, областни управители, кметове, интелектуалци се събраха в НИМ. Бе представен първият по рода си рекламен клип за най-значимите родни културно-исторически обекти „Чудесата на България”. Култовата лента съдържа спиращи дъха кадри на България отвисоко, заснети с хеликоптер от екипи на Дарик радио. Видеото е озвучено от любимия на цял народ артист Христо Чешмеджиев.
България е малка страна - като една човешка длан, но крие в себе си много чудеса, заяви в речта си при откриването главният редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Като успех на кампанията бе отбелязано, че тя е подкрепена от над един милион българи.
Специално приветствие към всички направи премиера Бойко Борисов. „Какъв туризъм, какви чудеса, като до всеки един от тези обекти, които участват в класацията, има два дни път с камила и за да стигнеш до тях, трябва да загубиш два дни, каза той и определи приоритетите на правителството – магистрали и култура.
Стана ясно, че за изплащането на парите е необходимо кметствата, на чиито територии са отличените чудеса, да представят конкретни проекти за реставрация и консервация, които могат да бъдат реализирани до края на годината.
Община Кърджали предложи реставрация и консервация на новооткритите фрагменти от крепостната стена на Акропола на Перперикон и частично възстановяване на 15- метровата кула при западната порта на Двореца. Покриване на тракийското светилище край с.Татул със специална конструкция, наречена шато, е проектът на община Момчилград.
Освен областният управител Иванка Таушанова и кметовете на Кърджали и Момчилград инж. Хасан Азис и инж. Ердинч Хайрула, на официалната церемонията присъстваха общински съветници от основните политически групи в местния парламент Бахар Палова от ДПС, Георги Кючуков от БСП, Дора Христова от СДС и Стефан Чанев от ГЕРБ. Сред гостите бе и археологът проф. Николай Овчаров, член на обществения съвет на кампанията „Чудесата на България” и ръководител на екипа, извършващ проучванията на Перперикон и Татул, неговият заместник - археологът Даниела Коджаманова и директорът на музея в Кърджали Павел Петков.

Още снимки
 Прочитания: 2267 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign