Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Изключи светлината, включи се!”

 21 Март 2011

„Изключи светлината, включи се!”

Уважаеми съграждани,

Бих искал да официално да Ви поканя да се включим в четвъртото издание на "Часът на Земята", което ще бъде на 26 март 2011 (събота) от 20.30ч. Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението си за един час, "Часът на Земята" се разраства и става една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.
"Часът на Земята" започва през 2007г. в град Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасят осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
През 2008 г. това събитие става глобално движение с повече от 100 млн. участници от 35 държави. През 2009 г. в "Часът на Земята" се включват 1 милиард души в 4 189 града на 88 държави. През 2010 г. „Часът на Земята” подобри рекорда си с 126 държави участвали в инициативата и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.
През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята".
„Часът на Земята” 2011г. в България се провежда под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева, тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, които са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”.
Българските градове, които се включват официално освен нашия град са както София, Варна, Бургас, Русе, Асеновград, Велико Търново, Благоевград, Видин, Враца, Горна Оряховица, Добрич, Казанлък, Ловеч, Перник, Плевен, Разград, Свищов, Сливен, Стара Загора така и по–малки градове като Балчик, Белене, Белоградчик, Две могили, Лом, Никопол, Сандански, Своге, Севлиево, Силистра, Трявна, Тутракан.
В София ще притъмнеят емблематични сгради като Народното събрание, Сградата на Администрацията на Президента, Народният театър "Иван Вазов", Българската народна банка, Катедралният храм-паметник "Александър Невски", Катедралният храм "Света Неделя", Храмът "Света София", Руската църква "Св. Николай", Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Паметникът на Васил Левски, Паметникът на Царя - Освободител, Хотели, Министерства, Националната галерия за чуждестранно изкуство и др.
Надявам се да се включим успешно в „Часът на Земята” 2011 год. за да допринесем за по-добър начин на живот, и в борбата с глобалното изменение на климата на планетата.


Кмет на Община Кърджали:............................
/инж. Хасан Азис/


 Прочитания: 2153 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign