Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кирил Попгеоргиев-летописец на Източните Родопи

 21 Март 2011

Излезе от печат първото био- библиографско издание на РБ „Н. Вапцаров” Кърджали, подготвено от сектор „Краезнание”.
Библиографията представя публикациите на краеведа и журналиста Кирил Попгеоргиев, когото с право наричат „летописец на Източните Родопи”. Книгата се издава със финансовата подкрепа на община Кърджали по повод 50 - годишнината на РБ „Н. Вапцаров” и 95 години от развитието на библиотечното дело в Кърджали.
Краеведът Кирил Попгеоргиев завеща на своите съграждани над 3 000 печатни страници, в които е съхранил безценна информация за Източнородопския край. Той е едно от знаковите имена на Кърджали, трайно свързан с обществения и културния живот на града. Кирил Попгеоргиев е роден през 1907 г. в Свиленградско, но целият си живот свързва с Кърджалийския край. Събирателската му дейност започва още през 1928 г. Материалите му съдържат голямо многообразие . Траен интерес има и към археологическите паметници. Дълго време поддържа една от най - четените рубрики във в.”Нов живот” - „Героично минало”.
Днес основна част от неговото наследство се съхранява в Държавен архив – Кърджали, друга в РБ „Н. Вапцаров”.
Библиографията за К.Попгеоргиев е ценно помагало за учители, ученици, краеведи. В продължение на няколко месеци съставителите Златка Янева и Траяна Гогова събират старателно всичко написано от него и за него. Налага се да правят справки и в други градове. Предстои официално представяне на печатното издание през месец май.
Още снимки
 Прочитания: 2532 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign