Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изкупуват последните бали тютюн в община Кърджали

 22 Март 2011

Изкупуват последните бали тютюн в община Кърджали. Надяваме се фирмите да изпълнят ангажимента си, като изкупят договореното плюс допълнителното по закон, заяви Юсеин Раим- гл. специалист в отдел „Стопанска политика” в общинска администрация. Към момента фирмите ”Сокотаб”, „Мессириан- България”, „Плевен - БТ” и „Кърджали-Табак” са изкупили около хиляда тона. В рамките на 3-4 дни банките изплащат и сумите на стопаните. Справката сочи,че около 1400 души са били тютюпроизводителите през 2010, а обработваните площи - 7 хил. 500 дка. Очаква се да бъдат изкупени 200 хил. кг повече от прогнозните количества. Фирмите започнаха да сключват и договори за новата реколта.
Както в останалите райони на областта и в община Кърджали се наблюдава сериозен отлив от този традиционен за региона отрасъл. В някои села като Сипей и Жинзифово, където преди години са обработвани до 350 дка, сега няма и по 3 дка. Причините за този спад са различни. От една страна - липсата на собствена земя, от друга - минималните възможности за напояване на площите. Днес най –много тютюн в община Кърджали се произвежда по поречието на р. Перперешка и в района на с. Стремци.
Търговците спазиха обещанието, дадено на срещата с кметовете на седемте общини в област Кърджали, да приключат кампанията до 25 март, но хората не са удовлетворени от средната изкупна цена, която варира от 1, 80 до 4, 60 лв. за кг. Те се надяват държавата да осигури обещаните национални доплащания за референтния период 2007, 2008 и 2009 г

Още снимки
 Прочитания: 2248 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign