Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

До края на април рестартират депото за твърди отпадъци край Кърджали

 23 Март 2011

До края на април се очаква да започне реално работата по изграждането на депото за твърди отпадъци край Кърджали. Това съобщи заместник-кметът на общината инж. Васил Бобеков. По думите му това е станало ясно след проведената среща на 1 март с директора на дирекция „Европейски и местни проекти” към МОСВ, координаторите на проекта, представители на надзорната фирма от българска и френска страна и строителите. Решено е да се направи оптимизиране на проекта и да се търси допълнително финансиране.
По думите на инж. Бобеков Европейската комисия е дала съгласието си да отложи финансирането с още една година, в противен случай 11-те милиона за реализирането на проекта за депото ще бъдат загубени. От правителството са уверили, че останалите средства до 14 милиона евро в частта за националното съфинансиране са осигурени.
„Всичко зависи от експедитивността на МОСВ и желанието за коорпоративна работа на фирмите”, каза инж. Бобеков. Според него някои от промените в редуцираният вариант, който бе наложен от Европейската комисия, са логични. Като пример инж. Бобеков даде претоварната станция в Черноочене, чието изграждане било спорно, тъй като е прекалено близо до основното депо. Така стояли нещата и с претоварните станции за Момчилград и Джебел, които също ще отпаднат в редуцирания вариант на проекта за депото за твърди отпадъци. Що се отнася до другите претоварни станции възможно облекчение било, те да бъдат разположени във фургони от съвременен тип с ток и вода. „В никакъв случай обаче не трябва да отпадат компостираща и сортираща инсталация. Ако това стане ще се върнем на сегашното положение, а в същото време ще бъдат изхарчени много пари. Ще имаме терен, на който пак ще се хвърля отпадък, който не се обработва, който бързо ще се запълни и ще трябва догодина да почнем проектиране на следващ етап или на следващо поле. Няма да има ефект от цялата тази работа”, убеден е заместник-кметът инж. Васил Бобеков.


 Прочитания: 1909 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign