Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Паспортна в Кърджали инициира приемни за заявления за лични документи по селата

 23 Март 2011

Днес се проведе редовната месечна кметска среща в бизнесинкубатора. Една от темите, разисквани на нея бе свързана с поканата на налничката на ТЗ „Български документи за самоличност” Елина Гарипова, която излезе с инициатива пред кметовете в община Кърджали да бъде организирано приемане на заявления за лични документи по места. На кметовете беше разяснена процедурата, по която могат да направят искане за този вид услуга, която създава удобство на гражданите. Процесът започва със заявка до директора на ОД на МВР-Кърджали комисар Валери Баранов и представяне на списъци с трите имена, единните граждански номера, вида на личния документ, който гражданите желаят и съответно подпис на лицето. В кратък срок от паспортното звено ще изготвят разпечатки с данни от автоматизираната система за всяко лице, след което ще бъдат изпратени в съответното населено място за поправки и попълване. Предварителната подготовка включва още платена такса за услугата и осигуряване на помещение за работа на служителките и мобилните станции.
Специалната покана към кметовете има за цел да се намали напрежението през летните месеци, когато стават опашки пред гишетата на паспортното звено и да се спестят време и нерви на гражданите.
Статистиката сочи, че към момента подмяната на документите върви вяло, а повече от 20 процента от хората идват, след като е изтекъл срокът на валидност на документите и се налагат санкции. До края на годината в ТЗ „Български документи за самоличност” в Кърджали трябва да бъдат подменени 45 000 лични карти. Като се прибавят лицата, на които ще се издава документ за първи път, необходимостта от подмяна на личната карта на тези, които са сменили адрес, имена или са изгубили документа си, очаква се броят да достигне 50 000.
Кметовете на други общини, които желаят да използват улеснението за своите граждани, могат да се обърнат за повече информация към Елина Гарипова, на тел.0361/ 69 208.


 Прочитания: 2111 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign