Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Новият посланик на Турция Исмаил Арамаз посети за първи път Кърджали

 24 Март 2011

Посланикът на Р Турция Исмаил Арамаз бе на първа делова визита в Кърджали, като го нарече специален град. Придружава го консулът в Пловдив Рамис Шен. Дипломатът се срещна с кмета инж. Хасан Азис. Градоначалникът запозна дипломата с обществено –икономическото развитие на общината като акцентира на големите проекти, реализирани през последните години –Пазар на производителите, Водното огледало, новоизграждащия се най – голям парк в градска среда в страната „Арпезос –Север”. Обсъдени са и възможностите да разширяване на бизнес контактите.Специално внимание е отделено на обособената икономическа зона от 250 дка край областния град. Като пример за добра инвестиция е посочена фирма „Теклас” за каучукови изделия, в която след разширение на производството ще работят 750 души.”Това е най –голямата инвестиция на голо поле през последните 30-40 години”, каза инж. Азис и покани чрез турския посланик големи фирми от южната съседка да инвестират в региона. Той информира посланика, че общината е една от най – проверяваните в страната и често се налага да работи под политически и административен натиск.
„При всичките си официални срещи в България казвам, че трябва да се облекчи визовият режим с Турция. Това ще е от полза и за бизнес-климата, и за туристите ни, които проявяват интерес към вашите курорти и културно-историческото наследство на Родопите”, заяви Арамаз.
Дипломатът сподели, че много негови сънародници срещат трудности при получаване на визи и това ги възпира да почиват у нас.
Арамаз оцени като предимство присъединяването на България към Европейския съюз и изрази надежда, че това ще се отрази положително на взаимното сътрудничество. Според него, до момента България не се възползва в достатъчна степен от потенциала на турските пазари и би могла да поддържа по-тесни икономически връзки. Износът от България бил предимно от страна на турски фирми, позиционирани у нас.„Много малко български фирми продават стоката си в Турция”, изрази съжаление новият посланик на Турция в София Исмаил Арамаз.
Програмата на турския посланик продължи и в следобедните часове. Придружаван от кмета на Кърджали Хасан Азис Исмаил Арамаз посети джамията и църквата „Св.Георги”, Пазара на производителите, Водното огледало и новоизграждащия се парк „Арпезос –Север”.
Преди срещата си с кмета посланикът на Турция в България се срещна и с областния управител Иванка Таушанова.Още снимки
 Прочитания: 2266 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign