Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

257 хиляди лева ни делят от цялостното укрепване на свлачището по пътя за Енчец

 25 Март 2011

Имаме да получаваме още 257 хиляди лева по ОПРР, за да бъде напълно завършено укрепването на свлачището по пътя за Енчец, съобщи кметът Хасан Азис. По думите му забавянето се получило заради съдебна процедура, която била вече към своя край. Необходимо било да бъдат укрепени още около 300 метра, като другите два участъка били напълно завършени и укрепени. За неукрепената част има изготвен проект за около 1 милион лева. За целия обект е направена и независима оценка на водещи експерти от катедра „Земна механика” към Университета по архитектура строителство и геодезия, които са дали много добра оценка за изпълнението и за качеството на проекта.
Предстои да се укрепи още районът покрай коритото на реката, по който като подпорна стена се наслагват камъни. Това се прави, за да не се просмуква водата от язовира, което от своя страна вдига нивото на подпочвените води под пътя.
Община Кърджали не се е отказала от идеята за мост, който да свързва кв. „Възрожденци” с пътя за Енчец, заобикаляйки кв. „Боровец”. Има и изготвен проект за единия от двата варианта за строителството на съоръжението, чието трасе преминавало през имот на Министерството на земеделието и храните. Реализацията ще струва около 6 милиона лева. Затова кметът инж. Азис се надява на подкрепа от страна на представителите на държавата. Понеже в момента по ОПРР не се отпускали пари за мостове, то съоръжението спокойно може да мине като част от магистралното трасе от кв. Възрожденци до село Енчец. Освен като градът на Водното огледало, на пазара на производителите, най-зеления град и градът на слънцето, Кърджали спокойно може да бъде наречен и градът на мостовете, каза кърджалийския градоначалник.


 Прочитания: 2097 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign