Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Какви са били нашенци през халколита представя антропологична изложба

 01 Април 2011

На 4 април/понеделник/ от 18.00 ч. в Регионален исторически музей – Кърджали ще се открие гостуващата изложба:”Човекът в миналото” на Национлния антропологичен музей при БАН-София. Националният антропологичен музей е открит през март 2007 г. като продължение на експозицията „Човекът в миналото”, представена от Института по експериментална морфология и антропология при Българската академия на науките. Автори на експозицията са чл.-кор. д-р Йордан Йорданов и д-р Бранимира Димитрова.
В резултат на проучването на костен материал от археологически разкопки, от манастирски и църковни костници са представени антропологичните типове на съвременното българско население и населението, живяло по нашите земи– от неолита до Възраждането. От експозицията ще научите за представите на древните за дясното мъжко и лявото женско начало, ще научите, че те са познавали колелото още от III хил. пр.Хр.
Ще се срещнете с тракийския владетел-жрец от времето на халколита и с тракийската принцеса от земите на днешна Враца, както и с чъргубиля (ичиргу-боила) Мостич от Златния век на цар Симеон. Ще разберете и как са изглеждали капитан Дядо Никола, Георги Сава Раковски и други светли личности от българската история.


 Прочитания: 1985 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign