Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проверяват ефективността на праговете по р. Перперешка

 06 Април 2011

Работна група, сформирана със заповед на кмета на община Кърджали и ръководена лично от него, вчера направи оглед на изградени прагове в коритото на река Перперешка при селата Горна крепост, Мургово, Чифлик и Перперек.
В състава на групата бяха включени зам.-кметът и главният инженер на община Кърджали инж. Васил Бобеков и инж. Катя Митовска, представителят на областна администрация Кърджали инж. Ангел Варелов, управителя на ВиК Кърджали инж. Славчо Славков, представителят на РИОСВ Хасково инж. Кирилка Митрушева, представителят на Басейнова дирекция Пловдив инж. Васил Пашалиев, проектантът на работните проекти инж. Серафим Александров и кметовете на селата Горна крепост, Мургово, Чифлик и Перперек.
Експертите се запознаха на място с четирите изградени прага по поречието на река Перперешка и с разработения проект за узаконяване и получаване на разрешителни за тях.
„Целта на тази работна група е да установи по категоричен начин, че изградените прагове изпълняват своите функции и дали те не застрашават други изградени съоръжения като помпени станции и мостове”, заяви кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Факт е обаче, че откакто праговете са изградени населението от Горна крепост, Мургово, Чифлик и Перперек нямат недостиг на вода през най-сухите месеци, коментира още той.
Според него по-важния въпрос към момента е институциите да се обединят и да направят всичко възможно тези съоръжения, които изпълняват своите функции, не да бъдат премахнати, а обратно – да се направи така, че те да бъдат узаконени. „За съжаление от страна на държавата за изградените прагове община Кърджали вече е глобена с 20 000 лева и има заповед за премахването им”, заяви кметът на общината инж. Хасан Азис.
Той допълни още, че след извършения оглед ще бъде изготвен протокол, в който ще бъдат включени мненията на експертите, участвали в работната група, след което в 14 дневен срок ще се очаква отговора на съответните институции.

Още снимки
 Прочитания: 2731 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign