Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Слънчеви часовници отмериха 50 години от полета на Гагарин

 12 Април 2011

С демонстрация на над 25 модела на слънчеви часовници, изработени от възпитаници на четири училища в Кърджали, в Астрономическата обсерватория в града бе отбелязана 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса. Сред експонатите могат да се видят странни хрумвания като Земно кълбо вместо стрелка на часовника, слънчев часовник и звездна карта в едно, мидени черупки подредени в саксия за цветя показващи часа според слънцестоенето или дънер на дърво под формата на разрязана торта, указваща съответните часови пояси.
Моделите са създадени в рамките на проект „Ателие” на Астрономическата обсерватория, включен в календара от културни събития на община Кърджали под мотото „Празник на слънчевия часовник”. Те са разработени от ученици 5-8 клас, възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Йордан Йовков” и СОУ „Владимир Димитров Майстора”.
Участиците в празника на слънчевия часовник разгледаха и фотоизложбата, показваща приноса на кърджалийската астрономическа обсерватория в изследването на космическото пространство. Директорът на обсерваторията Агоп Узунбохусян разказа за изработения в обсерваторията масспректрометър, летял на междупланетната станция „Фобос”, преминал през всички изпитания и оценен от тогавашната водеща в световен мащаб съветска наука.Още снимки
 Прочитания: 2082 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign