Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Математиците от Славейков благодариха на община Кърджали

 13 Април 2011

Учениците от Школата по математика при СОУ "Петко Рачов Славейков" заедно със своя научен ръководител Вълчо Милчев се срещнаха с ресорния заместник-кмет Елисавета Кехайова, за да разкажат впечатленията си от международната конференция EUROMATH 2011 и да изразят своята изключителна благодарност към ръководството на Община Кърджали за подкрепата, която им оказва в годините. Транспортът за транснационалния форум в гр. Атина, Гърция, бе организиран с финансовата помощ на Община Кърджали, за да се осигурят всички оптимални условия славейковските математици да представят себе си, училището и града си на най-високо ниво сред 250-те участници в международната конференция.
Г-жа Кехайова се запозна с осмокласника Иван Герганов и десетокласничките Маринела Петкова, Джансуа Али и Гюлбеяз Ахмед, участвали в атинския форум. Те отговориха с охота на въпросите й за преживяванията си по време на конференцията, описаха обстановката и ползите за своето развитие в областта на математиката и социалното общуване. Споделиха своето изключително задоволство от възможността, която им предоставят Община Кърджали и СОУ "Петко Рачов Славейков" за неповторима изява в специализирана среда от най-високо ниво.
Младежите разказаха на г-жа Кехайова за наситената си програма по време на пролетната ваканция, в която за тях нямаше почивен ден. Буквално един ден след пристигането си от Атина, те отпътуваха за 40-та национална конференция на Съюза на математиците в България, където постигнаха небивал успех, спечелвайки пълен комплект призови места и покани за всеки от тях за участие в триседмичната Лятна изследователска школа през месец август, в която се включват 20 ученици-математици от цялата страна. За заместник-кмета бе извънредно приятно да обобщи, че сред най-надарените 20 деца в България четири са представители на най-голямото кърджалийско училище "П. Р. Славейков". Г-жа Кехайова поздрави математиците-шампиони, че в конкуренция с най-елитните математически гимназии постигат тези изключителни успехи. Обеща им своята подкрепа и съдействието на Община Кърджали за бъдещите им изяви, в които да доказват на света какво могат младите хора от "града на слънцето". Специални благодарности поднесе заместник-кметът на ръководителя на Школата по математика Вълчо Милчев, като му пожела учениците му да го надминат по знания и постижения.

Още снимки
 Прочитания: 2429 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign