Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: И проблемът, и решението на казуса ОЦК са на бюрото на министър Нона Караджова

 14 Април 2011

Няма да допуснем здравето на хората да се превръща в политически инструмент. И проблемът, и решението на казуса ОЦК са на бюрото на министъра на околната среда и водите, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис в края на срещата между общината, ръководството на металургичния завод и представителите на синдикатите.Инж. Азис категорично подчерта, че не приема прехвърляне на отговорността на МОСВ върху местната власт.Той се обяви за публичност на всички предприети от комбината мерки за спазване на еконормите и намаляване вредните емисии от серен диоксид и тежки метали. Кметът Хасан Азис коментира, че досега не е търсено мнение от Общината по въпрос от правомощията на МОСВ и според него това представлява прехвърляне на отговорностите.
Въпросът стои пред централната изпълнителна власт при положение, че екоминистерството вече се е произнесло по случая. Това заяви още кметът на Кърджали Хасан Азис пред изпълнителния директор на завода Славея Стоянова, нейни заместници и синдикални лидери. Те потърсиха среща с местната власт относно подписаната заповед за затваряне на Оловно производство. От завода пък поискаха увеличаване на лимита за превишение на вредните емисии.
Градоначалникът пое ангажимент заедно с Общинския съвет да се запознае в детайли с изготвената програма от страна на ръководството на комбината.Едва тогава местната власт ще излезе със становище по казуса.В срещата, предизвикана по настояване от синдикатите, участваха Валентин Никифоров - вицепрезидент на КНСБ, Васил Яначков, председател на Федерация „Металици”, Людмил Павлов от КТ „Подкрепа” и Красимир Мирев от НС „Защита”. Присъстваха също председателят на местния парламент Сейфи Неджиб и съветници от всички политически групи. Бе прието предложението на синдикатите да има строг обществен контрол върху изпълнението на представената от завода Програма за намаляване на вредните емисии. Всички участници се обединиха около тезата, че социалната цена ще бъде много висока, ако се стигне до затваряне на оловно производство и съкращаване на 350 работници. Единодушно бе поискано от фирмата да гарантира спазването на екостандартите. Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова припомни направеното през последните месеци за ограничаване наднормените превишения на серен диоксид в атмосферния въздух над Кърджали и околните села. По думите й с 40 % е намален капацитета на производство на олово, а стартиралият първи етап от газификацията на завода ще завърши в края на юли т. г. Стоянова увери, че са ускорени темповете по изграждане на Цинковия завод и съвсем реално е той да бъде пуснат в края на 2012 г., а модернизирането на оловното производство да приключи в края на 2013 г.


Още снимки
 Прочитания: 2290 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign