Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

10 деца и младежи от Младежки Алианс “Кръг”- в конкурс на гръцка фондация

 13 Април 2011

За един ден Арт галерията се превърна в ателие за 10 деца и младежи от Младежкия алианс към Арт движение Кръг, които се готвят за участие в конкурса „Гърция през моите очи”, обявен от Гръцката културна фондация и Гръцката туристическа организация в България. За консултант беше поканен младия художник от Пловдив Младен Младенов, чиито графични „рисунки” върху керамика са създадени с иновативни методи за миксиране на образи и преодоляват традиционното схващане за взаимодействието между материал, картина и техника. Преди да подреди своите графики, рисувани върху керамика, и серията си от нестандартни пластики в Арт галерията, той проведе еднодневен уъркшоп с деца и младежи от класовете по визуални изкуства на Кръг.
Тази година конкурсът e включен в програмата, посветена на популяризирането на гръцките паметници от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО и има за цел да насърчи младежката креативност за участие в популяризирането, защитата и опазването на собственото им културно и природно наследство. Художникът показа филмов материал с рисувани живописни изображения и фрагменти върху керамични съдове и иконостаси от класическата гръцка художествена традиция и Плисковско-Преславската култура, открити върху развалини на манастири в България и Гърция.
Експонираните в Арт галерията глазирани керамични плочки са изработени в духа на декоративната традиция в българското изкуство от 8-10 век с геометрични и растителни орнаменти, подредени така, че да образуват фризове от повтарящи се мотиви.

Още снимки
 Прочитания: 2059 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign