Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът Азис покани екипа на ИПИ да докаже твърденията си за корупция в Кърджали

 19 Април 2011

Не съм съгласен с направеният коментар в изследването на Института за пазарна икономика /ИПИ/, в което се твърди, че “възприятието за корупцията в местната власт нарежда града на последното място” сред градовете в страната и условията, които те предоставят за правене на бизнес. Няма точни количествени показатели за измерването на корупцията, освен тези в съда. Бих приел подобен факт ако има точни показатели за корупционни сделки, но не и изказани по подобен начин. Така коментира изследването на ИПИ за определянето на индекса “Местни условия за правене на бизнес” през 2011г. кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
В подкрепа на казаното от него той отправи покана към екипа, изготвил изследването до 28 април да го представят детайлно и с факти пред обществеността и бизнеса тук. В противен случай аз ще считам, че направеното изследване обслужва единствено и само определени политически централи и нищо повече, коментира инж. Азис.
Изключително неоснователно е и второто внушение на изследването на Института за пазарна икономика, а именно, че Кърджали е непривлекателно място за инвестиции.
"В областта на машиностроенето в Кърджали в момента се намира най-големия завод в България за производство на части на автомобили от марките “Мерцедес”, “Пежо”, “БМВ” и т.н.
Тук работи една от най-големите холдингови фирми в България за производство на пневматични устройства от веригата “Серта”. Тук се намира и един от най-големите гръцки заводи за производство на бентонит. В Кърджали е развито силно шивашкото производство. Община Кърджали разработи един проект за създаването на индустриална зона от 250 000 кв. м.
В настоящия момент в Кърджали се намират големи немски и австрийски фирми като “Била”, “Лидъл”, “Техномаркет” и “Технополис” аргументира се кметът инж. Хасан Азис.
В подкрепа на казаното той припомни, че Кърджали бе определен от Томислав Дончев като третата в България община с реализирани най-много проекти по европейски програми и илюстрира думите си с реализираните вече "Пазар на производителите", "Водното огледало" и строящия се парк "Арпезос-Север".
"Всичко това показва, че Кърджали е едно добро място за инвестиции и ще бъде добър повод екипът на Института за пазарна икономика да дойде на място и се запознае с тези инвестиции", повтори още веднъж поканата си кметът на Кърджали Хасан Азис.
Според изследването на ИПИ при определянето на индекса “Местни условия за правене на бизнес”, “по девет от десетте индикатора представянето на Кърджали е крайно незадоволително – възприятието за корупцията в местната власт нарежда града на последното място, а ниските заетост, образованост и работни заплати – далеч след първенците.”
Индексът включва всички 28 области в България, като всяка е представена от един град – областният център. Оценката се формира от резултата на всеки град по десетте индикатора. Прочитания: 2073 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign