Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Екопроект на ГПЧЕ се класира втори в национално състезание

 10 Май 2011

Проектът „Зелените покриви - острови на спокойствието” на ученици и преподаватели по биология и опазване на околната среда от ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали се класира на второ място в национално състезание „Да съхраним климата - да започнем с прости енергийни решения”. Това стана възможно след като елитното школо през 2010 година стана пълноправен участник в Глобална училищна мрежа за практическо образование за енергийна ефективност.
Идеята за проекта на младите еколози от Езиковата гимназия бе провокирана от това, че градът, в който живеем е подложен на непрестанни превишения на серен диоксид, олово, кадмий и фини прахови частици в атмосферния въздух.
В периода от септември до декември 2010 година са регистрирани 37 превишения на средно денонощните норми. Автомобилният трафик допълнително замърсява въздуха в града. Само големи площи с растителност биха могли да компенсират тези негативи, според предложената идея.
Единствена алтернатива са плоските покриви, изключително подходящи и лесни за озеленяване. Това би намалило драстично нагряването през лятото, би спестило енергия за охлаждане чрез изкуствена климатизация, би доставило по-големи количества свеж въздух, би променило градския климат и би създало допълнителни пространства за отдих.
Проектът на еко-клуба предвижда създаване на такива покриви като решение за съхраняване на климата и за алтернативно просто енергийно решение.


 Прочитания: 2282 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign