Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Музей за един ден” отвори врати в Кърджали

 10 Май 2011

„Музей за един ден” отвори врати в Кърджали.Той представи архивни снимки от първите обущарски работилници в града и фотоси от семейни албуми и европейски музеи на Кипър, Румъния, Швеция, Испания, Белгия, Полша, Великобритания. Те илюстрираха превратностите на модата в традиционната култура на всяка една от страните участнички, характерни за европейските градове от началото на миналия век.
Необичайната изложба бе част от инициативите на тазгодишното издание “Мултикултурния град” и събра десетки гости в Арт галерията в Кърджали в края на миналата седмицата. Сред тях бе и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той сподели пред присъстващите, че обувките са различни като хората, но и че те носят част от същността на всеки един от нас и говорят за вижданията ни за живота.
Обувката винаги е била спътник в живота на хората и тя не е ярък герой в нашето ежедневие, но е универсален език, каза и Радост Николаева от Арт движение КРЪГ. Движението заедно с община Кърджали бе организатор на проявата, посветена на Европейският ден на солидарност между поколенията.
Специален гост на откриването бе най-възрастният майстор обущар в Кърджали Кеворк Киркор Евлиян. Той показа обувки, изработени от него през 1962 г. и немски каталози с модели от миналия век. За експозицията краеведът и известен пещерняк от Кърджали Минчо Гумаров предостави детските си цървули.
На откриването на изложбата присъстваха и представители на граждански организации, общини и университети от Швеция, Кипър, Румъния и Испания, които участваха в тазгодишното издание на инициативата “Мултикултурният град”, четвърто по ред в Кърджали.
Същия ден гостите взеха участие в публичен дебат на тема „Стратегии за разбиране на миналото – носталгия или антиносталгия”. Той бе модериран от екипа на Арт движение КРЪГ. По-късно участниците във форума посетиха СОУ „Петко Славейков” и СОУ „Отец Паисий” и обмениха опит в обучението по предмети, свързани със съхраняване и развитие на историческата памет и езиковото многообразие.

Още снимки
 Прочитания: 2294 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign