Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали представиха монографията “Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи” на д-р Тодор Черкезов

 16 Май 2011


Здравето не е отвлечено понятие, а е свързано с условията на живот, с природата, дори с битовите нагласи на хората, казва д-р Тодор Черкезов от Кърджали. Въпреки че е лекар, влече го историята, както има лекари-художници, поети, музиканти.
Плод на неговия близо трийсет годишен труд е книгата “Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи”. По мнението на специалистите тя представлява задълбочено изследване на цялостната концепция за здравето.В монографията авторът разглежда състоянието и проблемите на общественото здраве в област Кърджали в началото на 21 век, но пречупени през специфичните особености на бита и традициите на населението в този, колкото познат,толкова и непознат край на България.
Този оригинален труд е една своеобразна енциклопедия, с която малко региони могат да се похвалят, смята корифеят на медицинската история у нас проф. д-р Миладин Апостолов.
На срещата в Художествената галерия в Кърджали медикът бе поздравен от много негови колеги, поздравителни адреси бяха изпратили президентът Г.Първанов, министърът на културата Вежди Рашидов и Пловдивския митрополит Николай. Кметът Хасан Азис пожела книгата да провокира и други местни изследователи, за да се напише цялостна история на Кърджали.Председателят на СУБ и Българското хирургическо дружество проф. д-р Дамян Дамянов връчи наградата „Златна Хипократова клетва” на д-р Тодор Черкезов за високия му професионализъм и хипократово отношение към пациентите. Високият приз е на Балканската асоциация по история и философия на медицината и Българското дружество по история на медицината. Стана ясно, че малко лекари, предимно от университетски болници в страната, са негови носители.
Д-р Черкезов има близо 30-годишен труд, посветен на лекарската професия като призвание. От 2002 г.е изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"в Кърджали. Носител е на званието „Лекар на годината” на Българския лекарски съюз за 2006 г., а през 2007 г. е обявен за „Мениджър на годината”.
В срещата в Кърджали участваха доц. Бианка Торньова, преподавател в пловдивския Медицински университет и Анелия Минкова, шеф на старозагорското издателство „АБ”.
Събитието бе организирано от Съюза на учените в България-клон Кърджали, Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров” и Художествената галерия „Станка Димитрова”.

Още снимки
 Прочитания: 2268 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign