Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Чекът за един милион за Перперикон може да не бъде осребрен

 16 Май 2011

Има опасност чекът от един милион за Перперикон, подписан лично от премиера Бойко Борисов, да не бъде осребрен. В най – добрия случай това може да стане през ноември т. г., съобщи кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. Повод за тези притеснения е закъснелият почти два месеца отговор от МК за предложения проект. Градоначалникът обясни, че към днешна дата от общината са уведомили МФ, МК и в.Стандарт, инициатор на националната кампания за „Чудесата на България”, че имат готов технически проект за изграждане на „Посетителски информационен център” в подножието на двореца, на стойност 1,4 млн. лв. В края на април лично кметът и екип от общината заедно с ръководителя на археологическите проучвания на Скалния град проф. Николай Овчаров са разговаряли със зам.-министъра на културата Тодор Чобанов като са го уверили, че сумата над единия милион ще бъде поета от общината.
На тази среща потвърдихме, че проектът за Центъра е готов, минал е одобрение от Института за опазване на националното недвижимо наследство и след провеждане на конкурс за фирма-изпълнител може веднага да започне реализацията му, съобщи кметът Азис.
Но с писмо от 11 май т.г./ денят на първото заседание на съдебното дело за Водното огледало / МК отхвърля предложения вариант като нецелесъобразен и предлага общината да се насочи към втори, включващ „Реставрация и консервация на Западната кула на археологическия комплекс Перперикон”.
Цялата процедура по новия проект ще продължи няколко месеца, а изпълнението, в най –добрия случай, може да стартира едва в края на календарната година 2011, смятат специалистите.
Не желаем да търсим тенденциозност в тези действия или пореден пример за управленско недоразумение, но така се поставя под съмнение добрата инициатива на кампанията, която беше подкрепена от много жители на Кърджали и региона, от страната и от чужбина, коментира г-н Азис.Той съобщи, че ще информира за всичко това Инициативния комитет, който активно агитира за участие в он лайн гласуването за Чудо №2. По думите на градоначалника така подписът на един зам.-министър обезсилва подписа на министър –председателя. Кметът Хасан Азис обеща категорично, че ще търси финансовото покритие на чека за един милион. Прочитания: 2012 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign